El líder de Más País, Íñigo Errejón, durant una manifestació en suport a Pedro Sánchez, el 28 d'abril del 2024, a Madrid

Errejón pregunta a Sánchez i Illa si donen suport a Urtasun sobre els toros oa 'Page-Ayuso'

Insta Sánchez a afrontar els "poders reaccionaris" i reformar el CGPJ

El portaveu de Sumar al Congrés, Íñigo Errejón, ha instat el president del Govern, Pedro Sánchez, i el candidat del PSC a presidir la Generalitat, Salavdor Illa, a posicionar-se amb el ministre de Cultura, Ernest Urtasun, sobre suspendre el Premi Nacional de Tauromàquia, o amb "la coalició de Page-Ayuso".

Així s'ha pronunciat aquest divendres a Mataró (Barcelona), juntament amb la candidata dels Comuns a presidir la Generalitat, Jéssica Albiach, i els candidats 3, 4 i 17 per Barcelona Andrés García Berrio, Susanna Segòvia i Sergi Morales.

Errejón ha criticat que tant la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, i el d'Extremadura, Emiliano García-Page, s'hagin mostrat en contra de la mesura d'Urtasun, hagin assumit "el premi com a propi" i hagin apostat per mantenir subvencions al sector taurí.

El portaveu de Sumar ha celebrat la decisió del ministre de Cultura de dir prou "a donar-li paguetes al lobby taurí: que si volen maltractar animals, que els ho paguin ells".

A més, ha sostingut que la decisió de Sánchez de quedar-se al càrrec després de reflexionar sobre el seu futur després de la denúncia contra la seva dona, Begoña Gómez, obre una oportunitat històrica per reflexionar sobre si les esquerres tenen “dret a governar tranquil·lament o si quan governen "l'ambient es fa irrespirable" fins que arriba la dreta al poder.

"Aquests dies, el PSOE sembla que ha descobert que els reaccionaris mantenen ressorts del poder a l'Estat per fer el que volen malgrat el que diguin les urnes", i ha titllat aquests ressorts d'antidemocràtics i oligàrquics.

Ha instat Sánchez a "omplir de contingut" el punt ia part que assegura que ha suposat la seva carta i la decisió de quedar-se, i l'ha instat a fer front a aquests poders reaccionaris ia reformar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

"Ja n'hi ha prou que si és jutge només arribin els fills dels rics. Cal democratitzar les altes magistratures", ha reclamat Errejón, que també ha demanat derogar la 'Llei Mordassa' i enfortir la base social del Govern de coalició, intervenint el mercat del lloguer, ampliant permisos de paternitat i maternitat, pujant salaris i baixant la jornada laboral, ha enumerat.

Ha assegurat que aquest tipus de mesures només es posaran en marxa amb Sumar al Govern: "El PSOE mai ho farà sol. El PSOE està desitjant tornar als consensos del règim del 78", ha subratllat.

En clau catalana, Errejón ha criticat que PSC i Junts són "les candidatures de Foment" i els ha retret que no vulguin regular els lloguers i es posin al costat de les grans forquilles, i després ha afegit que volen que Catalunya sigui una colònia turística --textualment--.

Ha retret que a Illa s'obrís a pactar amb Junts després de les eleccions, i ha afegit que avui ha posat "un senyor a insultar Puigdemont per veure si dissimula que al programa econòmic hi estan d'acord" les dues formacions, en al·lusió al president d'UGT de Catalunya, Matías Carnero.