Vistes de la façana de la seu del Suprem, a 21 de desembre de 2023, a Madrid

Els fiscals mantenen la negativa a amnistiar la malversació de Puigdemont

Elevaran l'assumpte a la Junta de Fiscals si el cap del Ministeri Públic no n'accepta la postura

Dos dels fiscals del Tribunal Suprem (TS) que van participar en el judici del 'procés' han mantingut aquest dimarts davant del fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, la seva negativa a amnistiar la malversació que se li atribueix a l'expresident català Carles Puigdemont entendre que sí que va tenir ànim de lucre i va afectar els interessos financers de la UE.

Segons han confirmat fonts fiscals a Europa Press, els fiscals Javier Zaragoza i Jaime Moreno han confirmat el criteri que mantenen amb els seus companys Consuelo Madrigal i Fidel Cadena en una trobada celebrada amb el fiscal general aquest mateix dimarts, dia en què la mateixa llei d'amnistia ha entrat en vigor després de la seva publicació al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).

Així doncs, els fiscals han ratificat la postura que ja havien avançat el 30 de maig passat en un document que van entregar a García Ortiz després d'una reunió que van mantenir de cara a l'aprovació de la norma.

A la trobada d'aquest dimarts, però, el fiscal general ha demanat als quatre fiscals que redactin un informe processal que respongui específicament a les qüestions plantejades pel Suprem, en entendre que el document que van elaborar fa dues setmanes aborda en general la llei d'amnistia, segons fonts coneixedores de la trobada.

El fiscal general té la darrera paraula

Les fonts fiscals consultades apunten que els quatre fiscals del procés estan disposats a mantenir el seu criteri ia invocar l'article 27 de l'Estatut Orgànic del Ministeri Fiscal (EOMF) per elevar l'assumpte a la Junta de Fiscals si García Ortiz no accepta la seva postura. Cal recordar, però, que el fiscal general té el poder de fer valer el seu criteri després d'escoltar el conclave, tal com fixa l'Estatut.

Aquest debat a la Fiscalia té lloc després que aquest mateix dimarts el jutge instructor del 'procés' al Suprem, Pablo Llarena, hagi donat cinc dies al Ministeri Públic, a Vox --que exerceix l'acusació popular-- ia les defenses per a que informin sobre si veuen pertinent aplicar o no l'aministia als fets que se li atribueixen als encausats.

Llarena ha preguntat a les parts, inclosos els quatre fiscals, si la malversació que se li atribueix a Puigdemont i altres encausats afecta els interessos financers de la Unió Europea (UE) i, per tant, quedaria exclosa de l'amnistia. També els ha demanat que es pronunciïn sobre la pertinència de mantenir o modificar les mesures cautelars acordades contra els quatre líders independentistes.

Veuen ànim de lucre i dany als interessos financers de la UE

Els quatre fiscals del 'procés', en el document que van entregar el 30 de maig passat, van defensar que l'expresident sí que va tenir ànim de lucre i que va afectar els interessos financers de la UE i que, per tant, aquests actes quedarien fora de la amnistia perquè així ho fixa la pròpia llei. Al seu parer, Puigdemont i 6 dirigents més del 'procés' van dedicar fons públics "a fins inconstitucionals per aconseguir els seus propòsits".

Tot i això, els fiscals han assegurat que sí que seria possible aplicar l'amnistia als delictes de desobediència i de desordres públics que se circumscriuen al 'procés'.

Fonts fiscals consultades recorden que els quatre fiscals hauran d'informar la tinent fiscal del Suprem, María Ángeles Sánchez Conde, i el fiscal general de l'Estat abans de contestar el jutge Llarena.