Sílvia Orriols a Ripoll

El futur de Sílvia Orriols: de camí a la política catalana?

L'alcaldessa de Ripoll i líder d'Aliança Catalana es podria acabar postulant a les eleccions catalanes per aprofitar a nivell autonòmic l'impacte del seu discurs

L'alcaldessa de Ripoll i líder d'Aliança Catalana, Sílvia Orriols, està en boca de tots des de fa uns mesos i s'ha convertit en la diana dels partits independentistes.

Per A o per B, totes les formacions la temen. Mentrestant, ella configura el seu propi perfil i promou una nova orientació ideològica dins el sobiranisme.

Des de l'esquerra catalanista, l'acusen de tenir tendències extremadament de dreta, amb un discurs fortament antiimmigració (i particularment antiislamista).

Però, des de la dreta independentista, ha crescut la por que pugui liderar un moviment que qüestioni l'status quo del sobiranisme i sacsegi el mapa polític actual.

Salt al nivell autonòmic

És molt probable que Orriols acabi postulant-se a les eleccions catalanes per aprofitar a nivell autonòmic l'impacte del seu discurs a Ripoll.

Cal tenir en compte que aquesta va ser la localitat on es va formar la cèl·lula terrorista responsable dels tràgics atemptats a la Rambla i Cambrils l'agost del 2017.

Per tant, el discurs racista i xenòfob ha calat molt en aquest municipi, i ara es tem que aquesta opció política s'estengui per tot Catalunya.

Similituds amb líders xenòfobs

Qualsevol seguidor de la política global pot trobar semblances entre Orriols i altres líders polítics com Donald Trump o Jair Bolsonaro, entre d'altres.

L'alcaldessa de Ripoll ha estat denunciant a xarxes socials la "descatalanització" del seu municipi i de tot Catalunya a mans dels immigrants. De fet, aquest col·lectiu els vincula amb la delinqüència i la percepció de subsidis.

Orriols ha trobat una veta de ressentiment dins una part de la població cap als immigrants. Fins i tot, ha arribat a proposar que l'empadronament es prohibeixi als immigrants.

Orriols contra la premsa

Tot i això, no només els immigrants són blanc de les crítiques de Sílvia Orriols, també els periodistes i alguns mitjans de comunicació.

Sota el seu punt de vista, aquests fabriquen "titulars a mida" i depenen de "subvencions públiques".

Aquest discurs antiperiodístic s'assembla al de Trump, que sempre ha mantingut una postura hostil cap a la premsa, arribant a equiparar-la amb els seus adversaris demòcrates.