Banderes dels països de la UE

Guia per a les eleccions europees: consulta els programes electorals de cada partit

Coneix les promeses que ha fet cada partit per als comicis del 9J

El proper 9 de juny se celebren a Europa eleccions al Parlament Europeu i els espanyols estan cridats a triar els seus representants. Un total de 33 candidatures concorren als comicis i aspiren a aconseguir algun dels 61 diputats que es reparteixen a Espanya.

El PSOE ha registrat una llista encapçalada per la vicepresidenta Teresa Ribera, el PP ha optat per l'exministra Dolors Montserrat i Vox repeteix amb Jorge Buxadé com a número u.

Consulta aquí els programes electorals:

PROGRAMA ELECTORAL DEL PSOE

PROGRAMA ELECTORAL DEL PP

PROGRAMA ELECTORAL DE VOX

Sumar reuneix bona part dels seus socis de les generals del 23 de juliol (En Comú, IU, Más Madrid, Compromís i Chunta Aragonesista, entre d'altres) i ha presentat una llista encapçalada per Estrella Galán, director de la Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat (CEAR), mentre que Podem concorre en solitari amb l'exministra Irene Montero com a número u.

PROGRAMA ELECTORAL DE SUMAR

PROGRAMA ELECTORAL DE PODEM

Ciutadans, que fa cinc anys va aconseguir vuit escons, concorre amb Jordi Cañas al capdavant i en paral·lel, exdirigents del partit taronja estan darrere de dues llistes més: Cree, el nou projecte d'Edmundo Bal, i Esquerra Espanyola, on han recalat l'eurodiputada Soraya Rodríguez, el procurador de Castella i lleó Francisco Igea i un altre exdirigent d'UPyD, Gorka Maneiro.

PROGRAMA ELECTORAL DE CS

ERC, Bildu i el BNG repeteixen la seva aliança Ara Repúbliques, mentre que els nacionalistes del PNB i Coalició Canària concorren com a Coalició per una Europa Solidària (CEUS), i Junts es presenta com a Junts i Lliures per Europa (Junts UE).

PROGRAMA ELECTORAL D'ARA REPÚBLIQUES
PROGRAMA ELECTORAL DE JUNTS
PROGRAMA ELECTORAL DE PNB

Quin dia vota cada país de la UE?

Els ciutadans dels 27 Estats membres de la Unió Europea (UE) estan cridats a triar els seus representants al Parlament Europeu del 6 al 9 de juny de 2024. A Espanya, la jornada electoral serà el diumenge 9 de juny, coincidint amb la majoria dels països europeus.

Els primers a votar seran els ciutadans d'Estònia, que votaran entre el 3 i el 9 de juny. El segueixen els Països Baixos, el 6 de juny. Irlanda ha optat pel divendres 7 de juny, igual que República Txeca, encara que en aquest segon cas també es podrà votar el dissabte 8, de 8.00 a 14.00 hores.

El dissabte 8 de juny, és el torn de Letònia, Malta i Eslovàquia. A Itàlia es votarà tant el 8 com el 9 de juny i cas especial són França i Portugal.

Al país gal, la votació serà el 9 de juny a la França continental, però el 8 es votarà als territoris Guadalupe, Martinica, la Guaiana francesa i la resta de territori d'ultramar.

A Portugal es votarà el 9 de juny, però aquells ciutadans portuguesos residents a altres països europeus també ho podrà fer presencialment el 8 de juny a les seves oficines diplomàtiques.

La resta de països europeus, inclòs Espanya, votaran el 9 de juny. A la majoria de països la votació s'estendrà durant la majoria de la jornada des de primera hora fins a les set o nou del vespre, depenent del país. Tot i això, hi ha casos com Luxemburg on les votacions es realitzen en un període més curt, entre les 08.00 i les 14.00 hores.