Un fotomuntatge de Josep Sánchez Llibre davant d'un habitatge en venda

L'habitatge, clau per al 12M: els empresaris alerten d'una 'ruptura social'

Foment del Treball ha demanat "generositat" a les empreses i mesures fiscals per incentivar-la

El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, ha exigit a les formacions polítiques abordar l'accés a l'habitatge davant les eleccions al Parlament del 12 de maig, i ha advertit: “No som conscients del que ens pot venir a sobre si no abordem el problema de la vivenda".

Si no s'hi afronta, ha augurat que hi haurà "una ruptura social de conseqüències imprevisibles i que afectarà negativament la cohesió social", durant la seva intervenció en la presentació de l'informe de Rethink BCN 'Repensar la metròpoli. Activar la metròpoli', juntament amb el vicepresident d'Aigües de Barcelona, Ciril Rozman, i el director de la Societat Barcelonesa d'Estudis Econòmics i Socials de la patronal, Fèlix Riera.

Sánchez Llibre ha situat el sorgiment de partits polítics “populistes” a esquerra i dreta de l'espectre polític com a conseqüència de la desigualtat, que ha erigit com el principal problema que afronta Catalunya.

Ha insistit a reduir-la per poder afrontar els reptes de la metròpolis del segle XXI, que ha situat en la gestió del canvi climàtic i l'adaptació a les noves tecnologies, a més de les diferències socials.

Sánchez Llibre ha defensat que les rendes del treball siguin superiors a les del capital i per implementar “un nou pacte social perquè tothom pugui tenir uns salaris més adequats”.

Ha demanat "generositat" a les empreses i mesures fiscals per incentivar-la, així com teixir aliances amb el tercer sector i col·laboració publicoprivada, que veu fonamental, però no sempre necessària, ha matisat.

"És molt important que totes aquelles persones i organitzacions que puguin tenir grans actius a la vostra disposició els puguin compartir amb totes aquelles organitzacions, a través del tercer sector, que no disposen dels recursos, per intentar equilibrar", ha opinat.

El president de Foment del Treball ha destacat l‟aportació dels empresaris a la societat i ha demanat posar-la en valor.

Replantejar el desenvolupament d'una ciutat intel·ligent

El director de la Societat Barcelonesa d'Estudis Econòmics i Socials de la patronal, Fèlix Riera, ha advocat per replantejar el desenvolupament de la ciutat intel·ligent i la gestió del canvi climàtic, a més de la desigualtat, per “activar el funcionament metropolità”, posat que a parer seu els reptes actuals no es poden abordar exclusivament des de l'àmbit de ciutat.

Ha advocat per "ampliar el nombre d'indicadors que estableixen les dinàmiques metropolitanes" i afegir qüestions com la sanitat o l'educació a les variables demogràfiques i geogràfiques contemplades avui.

El vicepresident d'Aigües de Barcelona, Ciril Rozman, ha afirmat que l'àmbit metropolità és "absolutament estratègic en qüestions tan essencials" com ara l'urbanisme, les infraestructures, la mobilitat i l'acció social, ha enumerat.

S'ha mostrat partidari de "reforçar la col·laboració publicoprivada com a element essencial per avançar cap a ciutats més justes, més sostenibles i més resilients".

L'energia nuclear, clau a Catalunya

Respecte a la gestió climàtica, Sánchez Llibre ha alertat que avui dia "no hi ha matèria, no hi ha prou energia renovable" per alimentar la indústria catalana sense l'energia nuclear, de la qual ha dit que depèn la meitat d'aquesta activitat.

Ha expressat la voluntat dels empresaris d'avançar en la descarbonització i assolir la neutralitat climàtica el 2050, si bé ha demanat que la transició energètica ha de “tenir en compte els tempos” de les indústries.

I, sobre tecnologia, ha assenyalat que l'aplicació de la intel·ligència artificial a la regulació del trànsit constitueix "un camp de possibilitats enormes i que, segurament, això serà el 'leitmotiv' dels propers anys".