El primer secretari del PSC, Salvador Illa

Illa demana humilitat per formar Govern: ''He vist algú fer-se el milhomes''

Exigeix "generositat" i avisa que els socialistes seran pacients

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha demanat aquest diumenge humilitat per formar el nou Govern a Catalunya, al·legant que durant els darrers dies ha vist "algú fer-se el milhomes".

"Humilitat, tocar de peus a terra", ha reclamat Illa en un acte de campanya a Lleida, amb la candidata del PSOE a les eleccions europees, vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, i el número 3 dels socialistes a les europees, Javi López.

També ha receptat "generositat" i ha avisat que els socialistes seran pacients, encara que Catalunya, al seu parer, no pot esperar gaire més.

Ha avisat que ningú "té dret preferent a res" i ha reiterat la necessitat de respectar els resultats dels comicis catalans del 12 de maig passat.

"Hauríem de respectar el que van dir els ciutadans. Hauríem de tenir paciència. Nosaltres serem pacients", ha afegit, alhora que ha posat èmfasi en la discreció, claredat i coherència.

Els resultats dels socialistes a les europees

A les eleccions europees de 1979, el PSOE va aconseguir 7 escons, consolidant-se com una força política rellevant a nivell europeu. A Catalunya, el PSC també va obtenir 2 escons. El 1984, el PSOE va mantenir la seva posició en aconseguir 28 escons al Parlament Europeu, mentre que el PSC va obtenir 4 escons a Catalunya. El 1989, el PSOE va tornar a obtenir 27 escons, i el PSC va mantenir la seva representació amb 3 escons a Catalunya.

Per a les eleccions europees del 1994, el PSOE va patir una lleugera pèrdua en obtenir 23 escons, i el PSC també va experimentar una reducció en aconseguir 2 escons a Catalunya. El 1999, el PSOE va mantenir 24 escons, mentre que el PSC va augmentar lleugerament la seva presència amb 3 escons a Catalunya. El 2004, el PSOE va obtenir 25 escons, i el PSC va mantenir 3 escons a Catalunya.

A les eleccions europees del 2009, el PSOE va patir una pèrdua significativa amb només 21 escons, i el PSC també va experimentar una reducció amb 2 escons a Catalunya. El 2014, el PSOE va recuperar parcialment terreny amb 14 escons, i el PSC va mantenir 2 escons a Catalunya.

Finalment, a les eleccions europees del 2019, el PSOE va recuperar força amb 20 escons, mentre que el PSC va mantenir els seus 2 escons a Catalunya. Així, al llarg dels anys, tots dos partits han mantingut una presència significativa al Parlament Europeu ia Catalunya, amb alguns alts i baixos en el nombre d'escons obtinguts.