El primer secretari del PSC, Salvador Illa, en un acte a Santa Coloma de Gramenet

Illa demana ''no bloquejar ni embolicar'' i mostra la seva tranquil·litat davant les negociacions

Moret reclama frenar "els pactes de vergonya del PP i Vox"

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha demanat "no bloquejar ni embolicar" i tampoc, textualment, fer perdre el temps a Catalunya, en el marc de les negociacions després de les eleccions catalanes del 12 de maig, sobre les quals ha assegurat que està tranquil.

"Després de tants anys d'una Catalunya aturada, bloquejada, no val fer perdre el temps als catalans ia les catalanes, ni bloquejar ni embolicar", ha reivindicat en un acte de campanya al Prat de Llobregat (Barcelona), amb el candidat a les europees Javi López, la viceprimera secretària del PSC, Lluïsa Moret, i el regidor del municipi, Juan Pedro Pérez.

També ha al·ludit a les negociacions sobre la investidura del proper president de la Generalitat, en què Moret forma part de l'equip negociador, juntament amb els diputats i candidats 2 i 5 per Barcelona, Alícia Romero i Ferran Pedret.

"Estic tranquil perquè Lluïsa està al comandament de les negociacions", ha expressat, alhora que ha reivindicat l'ofici polític després que els ciutadans hagin parlat, ha dit textualment, de manera clara i contundent el 12M.

A parer seu, el que convé ara és "discreció, claredat i coherència" i ha exigit respecte als resultats dels passats comicis catalans.

Lluïsa Moret

Per la seva banda, Moret ha afirmat que treballaran "intensament perquè Salvador Illa sigui el proper president de la Generalitat".

A més, ha erigit els socialistes com la punta de llança, ha expressat, que va frenar la ultradreta i la dreta a Catalunya i ha cridat a fer el mateix a nivell europeu: "Frenem els pactes de la vergonya del Partit Popular i de Vox" .

Bolaños diu que Salvador Illa "és l'únic president viable per a Catalunya"

El ministre de Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños, ha assegurat que Salvador Illa, candidat del PSC, “és l'únic president viable per a Catalunya” i ha assenyalat que, o és president, “o hi haurà repetició electoral”. Ha afirmat, a més, que en totes les majories possibles al Parlament català, “el fil conductor és el PSC i Salvador Illa”.

Així ho ha assegurat, en una trobada a Pamplona organitzada per Co.Ciudadana, després que el candidat de Junts a les eleccions europees, Toni Comín, hagi avisat el PSOE que si vol que es mantingui el suport del seu partit al Govern de Pedro Sánchez hauria de facilitar la investidura de Carles Puigdemont.

Bolaños ha assenyalat que "és molt important el que diem els polítics però molt més el que fem" i ha destacat que a les eleccions catalanes hi va haver "un partit guanyador amb diferència, que va ser el PSC".

Així, ha assegurat que "només hi ha un president viable per a Catalunya, que és Salvador Illa" i ha assegurat que "o és el president o hi haurà repetició electoral, perquè l'aritmètica és força tossuda i els números són els que són".

El ministre ha assegurat que hi ha "tres majories" possibles a Catalunya en què "el denominador comú" és el PSC. Una és la "progressista" amb el PSC, ERC i els Comuns; una segona "constitucionalista" amb el PSC i "els que s'autoanomenen defensors de la Constitució del 78"; i, finalment, una altra majoria amb "els defensors del diàleg a la darrera legislatura". "Tota majoria té un fil conductor que és el PSC i Salvador Illa", ha insistit.

Preguntat sobre la llei d'amnistia, Félix Bolaños ha assenyalat que hi ha hagut "moltes opinions jurídiques". A nivell tecnicojurídic, ha assenyalat que "hi ha hagut moltes opinions i diverses, però només un organisme internacional", la Comissió de Venècia, s'ha pronunciat sobre l'amnistia amb un informe que diu que "el Consell d'Europa el formen 54 països i els 54 tenen lleis d'amnistia", que la llei espanyola "no afecta la separació de poders" ni el "principi d'igualtat".

En l'aspecte polític ha admès que "hi ha hagut molt de debat però no hi ha hagut consens". Tot i això, s'ha mostrat convençut que "els que avui es manifesten contra la llei d'amnistia, el 2030 diran que es va pacificar Catalunya gràcies a les seves polítiques, com va passar amb el procés de diàleg amb ETA". "Nosaltres direm que va guanyar la democràcia però que alguns vam fer política valenta i intel·ligent", ha subratllat.

El ministre s'ha preguntat si "fer avui a la presó 372 independentistes beneficiaria la pacificació i normalització de Catalunya. Bolaños ha recordat que "Catalunya estava a punt de l'abisme, hi va haver una dècada perduda on no va guanyar ningú" i hi ha hagut "una fractura, un enfrontament polític, institucional i social que només es pot abordar amb una política intel·ligent, valenta i eficaç”. “Això té un cost pel camí però també té resultats”, ha afegit.

Així, ha destacat que "avui sabem que la llei d´amnistia té suport", citant els resultats de les eleccions catalanes. A més, ha ressaltat que "el nombre d'independentistes el 2018 era superior al 50% i avui està per sota del 40%".

Ha manifestat que "l'èxit més gran de la llei d'amnistia és que totes les forces polítiques de Catalunya fan política dins de les institucions democràtiques, dins de la llei i la Constitució". "Avui la nostra democràcia és infinitament millor i la situació a Catalunya no té res a veure, hem acabat amb el conflicte social", ha destacat Bolaños, que ha considerat que Salvador Illa "és el polític perfecte per continuar treballant pel diàleg i l'acord ". L'alternativa, ha afegit, és "el que va passar el 2017", ha afegit.

En la seva intervenció inicial, el ministre ha assenyalat que "hi ha dos plans a la política" sobre la "realitat del nostre país i la que sembla quan un escolta quin és el debat polític". Així, ha assumit que “la immensa majoria” dels presents pensa que “la situació política és molt complexa, només et porta al pessimisme i que el nostre país està en una situació límit”. Tot i això, ha assegurat que "podem ser optimistes" i que "la situació a Espanya és cada dia millor". "I precisament per això és molt difícil parlar-ne", ha afegit.

Bolaños ha afirmat que "és indiscutible que Espanya té en aquest moment un creixement econòmic que per a ell ho voldrien tots els socis de la Unió Europea". El 2023, ha destacat, l'economia espanyola "va créixer cinc vegades més que la mitjana europea", amb un 2,5% davant del 0,5%. A més, ha ressaltat que “tots els organismes internacionals i nacionals ens diuen que Espanya continuarà liderant el creixement econòmic”.

"Alguna cosa estem fent bé perquè l'economia al país vagi tan bé", ha indicat el ministre, que ha ressaltat que "avui tenim el nombre més gran d'afiliats a la Seguretat Social de la història del nostre país, més de 21 milions" i, en un any, “hem creat gairebé 700.000 llocs de treball”.

"El nostre país camina en un camí que sembla el correcte" i té a veure que "el lideratge que Espanya té avui en les polítiques de la Unió Europea que s'està traduint en prosperitat per al nostre país", ha valorat.

En aquest sentit, ha remarcat que les eleccions europees del 9 de juny "són crucials" perquè "està en joc si la Comissió Europea serà, com ha passat sempre, entre el centre dreta i el centre esquerre o una coalició entre la dreta i la ultradreta", cosa que "per a Espanya seria una gravíssima reculada".

Félix Bolaños ha afirmat que "ja hem deixat enrere aquesta era en què anàvem a Europa a rebre instruccions" per adoptar "retallades" i Espanya "obeïa". "Va ser un moment en què Espanya sentia que Europa ens havia abandonat", ha assenyalat. Tot i això, ha destacat que de la crisi del Covid-19 se'n va sortir "amb polítiques diametralment oposades", sense "crueltat social" i "reforçant l'estat del benestar".

En aquest sentit, ha ressaltat que ""ara hem posat en marxa el model socialdemòcrata". "Quan s'atura en sec l'economia amb l'estat d'alarma posem polítiques anticícliques" habilitant els ERTE amb què "salvem 3,3 milions de llocs de treball "A això ha sumat que Europa ha habilitat 750.000 milions d'euros, sent Espanya, amb "160.000 milions" el país que "més desemborsaments ha rebut" perquè "hem complert els nostres compromisos amb la Comissió Europea".

"Tenim raons per ser molt optimistes, el nostre país està en un moment de crucial on continuarem creixent", ha remarcat el ministre, que ha afirmat que Espanya és un "model d'èxit i una referència socialdemòcrata al món". "Segur que haurem comès alguna equivocació però el rumb que té el país és el rumb correcte", ha asseverat.