La diputada del PSOE, María Adrio, intervé durant una sessió plenària al Congrés dels Diputats

Els implicats en el 'procés' rebran aquest dijous l'amnistia per part del Congrés

Serà la segona llei que aprovi el Parlament des de l'arribada del Govern de coalició al desembre

El Ple del Congrés acollirà aquest dijous el darrer debat sobre la proposició de llei d'Amnistia, que va ser vetada pel Senat fa dues setmanes. Per aixecar aquest veto i poder aprovar-la definitivament, el PSOE, Sumar i els seus socis parlamentaris han de reunir un mínim de 176 vots. Si ho aconsegueixen, la norma s'enviarà al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) per publicar-lo i la seva aplicació quedarà en mans dels tribunals.

Aquesta norma per amnistiar els implicats en el procés independentista català va néixer dels pactes que el PSOE va segellar amb ERC i Junts a canvi del seu suport a la investidura del president del Govern, Pedro Sánchez.

La iniciativa va ser registrada en solitari pel Grup Socialista el 13 de novembre de l'any passat i, encara que formalment s'ha tramitat pel procediment d'urgència, no veurà la llum fins a més de sis mesos després. Si no hi ha sorpreses de darrera hora, serà la segona llei que aprovi el Parlament des de l'arribada del Govern de Pedro Sánchez el desembre passat.

Accidentada tramitació d''urgència'

Durant el seu recorregut al Congrés el text va patir diverses modificacions en virtut dels acords que els socialistes van anar aconseguint amb els independentistes catalans i que van anar rebent el suport de la resta de socis parlamentaris.

Després de la seva primera fase de debat a la Comissió de Justícia, el text va ser elevat al Ple el 30 de gener, però el vot en contra de Junts va impedir que s'enviés al Senat. Els de Carles Puigdemont van forçar la tornada a la comissió davant la negativa del PSOE a acceptar les seves esmenes sobre els delictes de terrorisme i traïció i van haver de buscar un nou pacte.

L'acord final al Congrés es va enlluernar al Ple del 14 de març i la llei es va enviar al Senat. El PP va utilitzar la majoria absoluta a la Cambra Alta per impulsar una modificació reglamentària que li va permetre 'retenir' allà la norma dos mesos, el màxim fixat per la Constitució, malgrat tramitar-se pel procediment d'urgència.

A més, el Senat va iniciar els tràmits per plantejar un conflicte inèdit d'atribucions contra el Congrés per considerar que llei suposava una reforma constitucional encoberta, encara que finalment els populars han desistit de portar l'assumpte al Tribunal Constitucional.

Sessió monogràfica i no valen errors

Així, fa dues setmanes, el Ple del Senat va vetar la llei i la va tornar al Congrés sense incloure modificacions. El Ple del Congrés tornarà a debatre-la dijous en una sessió monogràfica, en què els portaveus dels grups comptaran amb set minuts per intervenir i ho faran de menor a major.

En els debats de les lleis que tornen del Senat no és habitual que hi participi el Govern encara que, com que el Reglament permet als membres de l'Executiu intervenir sempre que vulguin, aquesta opció sempre hi és.

A més, és previsible que el PP sol·liciti que la votació sigui nominal, és a dir que cadascuna de les seves senyories hagi de dir en veu alta el sentit del seu vot, ja que així ho va fer en les quatre ocasions anteriors en què aquesta norma va passar per el Ple davant del seu enviament al Senat.

I per aixecar el veto del Senat, el Govern requereix majoria absoluta, un mínim de 175 vots, i atès que el PP, Vox, UPN i CC sumen 172 vots en contra, el PSOE i els seus aliats no es poden permetre errors ni absències.