Salvador Illa amb la bandera de Catalunya

L'independentisme s'estavella i Salvador Illa podria ser president

El líder del PSC podria ser president amb el suport d'ERC i els Comuns

Els catalans han parlat i, gairebé el 99% escrutat, han decidit donar la victòria al socialista Salvador Illa i de passada, Pedro Sánchez, que es podria acabar anotant el gol si hagués derrotat l'independentisme amb les seves polítiques a Catalunya. Els catalans han donat, de moment, 42 escons a Salvador Illa, situant-lo com a líder absolut de la nit, i deixant-ho molt a prop de la presidència si pactés amb ERC i els Comuns.

En una segona i molt deslluïda posició ha quedat Carles Puigdemont, amb 35 escons. Tot i haver millorat el resultat anterior i superar ERC, no podrà governar en perdre l'independentisme la majoria absoluta.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha patit un desgast massa costós durant aquests anys al capdavant del Govern, perdent 12 diputats i ha quedat en tercera posició, amb 20 escons. Però els republicans podrien acabar sent rellevants i aconseguir la vicepresidència del Govern si presten els vots a Salvador Illa.

En quarta posició ha quedat el PP d'Alejandro Fernández, un resultat molt positiu respecte dels comicis anteriors. Els populars han guanyat 12 escons respecte al 2019. Surten triomfals d'aquests comicis, tornant a ser un partit rellevant a Catalunya ia més, guanyant la partida a Vox, que es queda amb 12 diputats –un més que als anteriors comicis–.

En sisè lloc queden els Comuns de Jéssica Albiach, a qui els electors han castigat traient-li dos escons respecte als anteriors comicis.

Les dues darreres posicions se les reparteixen dos partits independentistes i antagònics. La CUP, amb Laia Estrada al capdavant, ha sortit molt llastrada d'aquestes eleccions perdent 5 escons. El Parlament només tindrà 4 diputats de la CUP en aquesta legislatura, totalment atordits pel cop electoral.

I la sorpresa de la nit ha estat Aliança Catalana, que ha aconseguit entrar al Parlament amb dos escons. La ultradreta catalana ha aconseguit el seu principal objectiu en aquestes eleccions i tindrà un altaveu públic i pagat per tothom per difondre el discurs d'odi.

Per acabar, Cs no ha aconseguit representació. El partit que va fundar Albert Rivera a Catalunya i que va arribar a poder governar Espanya ha signat el que potser és el seu últim acte a la terra que el va veure néixer.