Josep Rull en ser elegit President del Parlament

Els independentistes se la juguen al PSC i posen Rull com a president del Parlament

El candidat de Junts ha aconseguit més vots que Sílvia Paneque, del PSC

Els independentistes s'agrupen i deixen el PSC sense la presidència del Parlament, i sense poder a la Mesa. L'exconseller Josep Rull, de Junts per Catalunya, n'ha sortit elegit president del Parlament amb el suport del seu partit, ERC i la CUP.

L'arribada de Josep Rull a la presidència del Parlament és una victòria per a Carles Puigdemont, que ara té més possibilitats per ser el primer designat per presentar-se a la investidura al Parlament i forçar el PSC de Salvador Illa a abstenir-se. Tot abans del 25 d'agost, quan l'hemicicle català haurà d'haver elegit un nou president o dissoldre's per convocar noves eleccions.

Així ha estat la votació

A la primera ronda de la votació no va sortir vencedor cap partit perquè es necessitava majoria absoluta. Tots els partits han votat els seus candidats o han votat en blanc - s'han comptat 24 vots en blanc i dos nuls-, de manera que Sílvia Panque, del PSC, ha sortit victoriosa de la ronda inicial amb 42 vots, i Junts ha quedat en segona posició amb 35 vots -tots dos han rebut només el suport dels seus diputats-.

Els candidats més votats han estat Sílvia Paneque del PSC (42), Josep Rull de Junts (35), Pere Lluís Huguet del PP (15), Maria Elisa Garcia Fuster de Vox (11), Susanna Segòvia de Comuns (6), 24 vots en blanc i 2 nuls.

Però a la segona ronda, la CUP i ERC han canviat el sentit del seu vot, que a la primera ronda havia estat en blanc, i els ho han donat a Junts. D'aquesta manera, el candidat Rull ha aconseguit 59 vots, davant dels 42 que ha obtingut la candidata socialista Sílvia Paneque -ha estat recolzada només pel seu grup-. Així, i per majoria simple, el candidat de Junts ha estat investit president del Parlament.

ERC i la CUP han justificat la seva decisió de votar en blanc a la primera votació per despistar l'oposició, i que no es produís un cas semblant "al que ha passat amb Manel Valls a l'Ajuntament de Barcelona", segons han explicat fonts republicanes a TV3. A ERC i la CUP no volien que el PP, o fins i tot Vox, canviessin el sentit del seu vot a la segona votació per evitar la investidura d'un candidat independentista.

Sans (ERC) i Pérez (PSC), escollits vicepresidents de la Mesa del Parlament

La portaveu d'ERC i diputada del Parlament, Raquel Sans, i el diputat socialista a la Cambra, David Pérez, han estat escollits vicepresidenta primera i vicepresident segon de la Mesa del Parlament, respectivament.

Han estat elegits aquest dilluns a la sessió de constitució del Parlament de la 15 legislatura, després que la Cambra hagi elegit l'exconseller de la Generalitat i president del Consell Nacional de Junts, Josep Rull, com a nou president.

A més, la diputada de Junts, Glòria Freixa, ha estat escollida secretària primera de la Mesa; el diputat d'ERC i exconseller de la Generalitat, Juli Fernàndez, secretari segon; la diputada del PSC Rosa Maria Ibarra, secretària tercera, i la diputada del PSC Judit Alcalà, secretària quarta.