Rull

Junts proposa Josep Rull per presidir el Parlament

La presidència del Parlament la mantindria Junts però l'actual presidenta, Anna Erra, no seguiria al càrrec

El grup parlamentari de Junts ha proposat a l'exconseller de la Generalitat i president del Consell Nacional del partit, Josep Rull, per presidir el Parlament després d'assolir un principi d'acord amb ERC per configurar la Mesa de la Cambra Catalana, segons han explicat fonts coneixedores a Europa Press.

Així, la presidència del Parlament la mantindria Junts però l'actual presidenta, Anna Erra, no seguiria al càrrec.

Segons han explicat altres fonts, amb aquest principi d'acord amb ERC s'assegura una "Taula sobiranista" a la Cambra catalana en espera que es conegui el repartiment exacte de les vicepresidències i les secretaries.

El grup parlamentari de Junts està reunit al Parlament, en una trobada en què participen el secretari general de Junts, Jordi Turull, i l'expresident de la Generalitat i candidat a les catalanes, Carles Puigdemont, de manera telemàtica.

També estan reunides les executives de PSC a la seva seu del carrer Pallars de Barcelona, mentre que ERC també ha reunit la seva cúpula a la seu del carrer Calàbria.

Josep Rull

Josep Rull, nascut a Terrassa el 1968, és un destacat polític català vinculat principalment a Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) i, posteriorment, al Partit Demòcrata Europeu Català (PDeCAT). Va iniciar la seva trajectòria política a les joventuts de CDC i va ser elegit regidor de Terrassa el 1997. Rull va ascendir ràpidament a la política regional, sent elegit diputat al Parlament de Catalunya el 1997. Durant el seu temps al parlament, va exercir diversos rols clau, incloent-hi portaveu del seu grup parlamentari.

Rull es va destacar com un ferm defensor del procés independentista català, sent una figura central a l'organització del referèndum de l'1 d'octubre de 2017, que va ser declarat il·legal pel govern espanyol. Després de la declaració unilateral d'independència de Catalunya a l'octubre del 2017, Rull va ser arrestat amb altres membres del govern català i empresonat el 2018. El 2019, va ser condemnat a 10 anys i mig de presó pels delictes de sedició i malversació de fons públics .

El 2021, Josep Rull va ser indultat pel govern espanyol juntament amb altres líders independentistes. Des del seu alliberament, ha continuat el compromís amb la causa independentista i ha continuat sent una veu influent en la política catalana, advocant pels drets i l'autodeterminació de Catalunya.