Els números 1 de PSOE i Junts a Catalunya i Espanya

Junts+ supedita el suport al PSOE que el PSC faciliti investir Puigdemont

Ho ha verbalitzat el candidat de la formació a les eleccions europees, Toni Comín

El candidat de Junts+ a les eleccions europees, Toni Comín, ha avisat el PSOE que "si vol que l'acord de Brussel·les prosperi" (referint-se al pacte entre PSOE i Junts per a la investidura de Pedro Sánchez), hauria de facilitar la investidura de l'expresident de la Generalitat i candidat de Junts+ a la reelecció, Carles Puigdemont.

"El que hauria de fer el PSOE és, si vol que l'acord de Brussel·les prosperi, facilitar aquesta investidura" de Puigdemont, ha advertit Comín en una roda de premsa organitzada per l' Agència EFE aquest divendres 31 de maig.

Comín també ha assegurat que facilitar la investidura de Puigdemont no és una clàusula de l'acord de Brussel·les, però considera que és "coherent i conseqüent" amb aquest pacte i una conseqüència.

La cursa cap a la investidura

Cal veure, doncs, com funciona aquesta mesura de pressió cap als socialistes en un moment d'esprint cap a les eleccions europees... però no s'ha perdut de vista la Generalitat.

El PSC va ser el vencedor de les eleccions del diumenge 12 de maig; la formació que lidera Salvador Illa va obtenir 42 escons al nou hemicicle, gràcies al 27,95% dels vots, 9 escons més que el 2021. Junts+, per la seva banda, va ser la segona força amb 35 escons (21,62 %) .

Després d'aquests resultats (i amb la renúncia d'Esquerra Republicana, amb la marxa de la primera línia política de Pere Aragonès) es va engegar una cursa de dos cap a la presidència de la Generalitat. Només Illa i Puigdemont podrien tenir l'aritmètica per aconseguir ser el nou president.

El Parlament català té 135 escons i la majoria absoluta se situa en 68. Amb el resultat de la nit electoral, el bloc independentista va quedar molt allunyat de la majoria absoluta, ja que als 35 de Junts+ es podrien afegir els 20 d'ERC i els 4 de la CUP... per sumar-ne 59.

Tot i això, el bloc d'esquerres sí que arribaria a la majoria absoluta sumant els 42 del PSC, els 20 d'ERC i els 6 de Comuns-Sumar. Serien exactament 68. Si, a més, la CUP (4) s'unís a aquesta fórmula, se superaria la majoria absoluta amb més comoditat, en arribar a 71 escons.