Vilagrà, en una imatge recent

Laura Vilagrà confirma el 'no' d'ERC a pactar amb el PSC

La vicepresidenta de la Generalitat i número 2 d'ERC per Barcelona ha carregat contra els socialistes

La vicepresidenta de la Generalitat i número 2 d'ERC per Barcelona a les eleccions catalanes, Laura Vilagrà, ha afirmat textualment que la seva formació ja ha descartat pactar amb el PSC perquè el candidat socialista, Salvador Illa, és el "Doctor No" de la política catalana.

En una entrevista concedida a Europa Press , ha argumentat que Esquerra "en aquests moments" no comparteix amb el PSC model territorial ni agenda sobre Catalunya, de manera que no augura consensos bàsics per a un pacte.

Similituds entre PSC i Junts

Ha recordat que els republicans defensen un referèndum acordat i un finançament singular per a la propera legislatura però que els socialistes no comparteixen aquestes mesures: “S'assemblen molt més les propostes del PSC i de Junts”.

"Illa ja ha dit que 'no' al finançament i 'no' al referèndum però, de fet, sovint Junts també diu 'no' a reforçar els serveis públics, perquè ells són els de les retallades", ha sostingut.

Estendre ponts

Preguntada per si veu marge per reprendre l'entesa amb Junts en un proper Govern, ha respost que aquest “és el camí” i que ho veu possible, però ha avisat que l'acostament ha de ser mutu i no serà fàcil.

"En qualsevol cas, ha de ser bilateral, i el que hem vist al Parlament és un Junts és duríssim amb el Govern d'Aragonès en aquest sentit, sempre intentant segar l'herba sota els peus", ha dit.

"Pactes estranys"

Ha acusat el PSC d'"un ús electoralista bestial de les institucions, dels mitjans de comunicació públics i del CIS per afavorir" Illa, en relació al període de 5 dies que es va prendre el president del Govern, Pedro Sánchez, per reflexionar sobre si continuava al càrrec després de la denúncia de Manos Limpias a la seva dona.

Vilagrà també ha dit que "seria una molt mala notícia que fos Madrid qui fes algun tripijoc per condicionar" la Presidència de la Generalitat, encara que ha afirmat que ells no poden fer res per evitar el que anomena pactes estranys.

Reforçar la llengua catalana

En preguntar-li pel model de trilingüisme que defensa Illa, s'ha mostrat convençuda que el socialista defensa aquest model "perquè vol els vots orfes" de Cs, i lamenta que s'hagi allunyat de la defensa del model d'immersió, diu.

"Estem a favor que tothom aprengui com més llengües millor, però la llengua catalana és la llengua pròpia del país i no es pot perdre", i ha apuntat que les polítiques per reforçar el català han de ser transversals i arribar a tots els àmbits del Govern.

Propera estació...

Vilagrà ha dit que els darrers anys han apostat per tancar l'etapa de "repressió política" a Catalunya, i ara treballen per trobar un encaix legal a un referèndum d'independència acordat.

"La propera estació és autodeterminació", i ha posat com a exemple els referèndums celebrats a Escòcia i Quebec, perquè no estaven inicialment previstos a la legislació, però es va buscar la manera que poguessin celebrar-se i tenir validesa.