Mor l'exlehendakari José Antonio Ardanza

Ha estat la persona que durant més temps ha exercit de lehendakari, durant 14 anys

L'exlehendakari José Antonio Ardanza ha mort aquest dilluns a la tarda als 82 anys al seu domicili de Gauztegiz Arteaga, a Urdaibai (Biscaia). Durant els seus 14 anys al capdavant, l'Executiu autonòmic va impulsar el Pacte d'Ajuria Enea a l'època més dura d'ETA.

Ardanza Garro va néixer a la localitat biscaïna d'Elorrio el 1941. Va estudiar Dret a la universitat bilbaïna de de Deusto, va treballar durant anys com a assessor legal a la Caixa Laboral. El 1979 va fer el salt a la política, per exercir d'alcalde a Arrasate (Guipúscoa).

El 1983 va passar a ser diputat general del territori guipuscoà i, el 1985, després de l'escissió d'Eusko Alkartasuna del PNB i la dimissió del llavors lehendakari Carlos Garaikoetxea, va ser designat nou president del Govern Basc.

Ha estat la persona que durant més temps ha exercit de lehendakari, durant 14 anys, i es va retirar de la primera línia política a les eleccions del 1999, en què el va substituir com a candidat del PNB Juan José Ibarretxe. Posteriorment, va ser president d'Euskaltel.

"Una part del nostre poble se n'ha anat"

L'exlehendakari Juan José Ibarretxe ha assenyalat que amb la mort aquest dilluns de José Antonio Ardanza "una part del nostre poble se n'ha anat".

En un missatge en euskera publicat en xarxes socials, Juan José Ibarretxe, que va assumir el càrrec de Lehendakari el 1999 substituint precisament Ardanza, ha afirmat que amb la mort d'aquest "una part del nostre poble se n'ha anat". "Però amb el que va fer una altra gran part es quedarà amb nosaltres per sempre. Descansi en pau", ha afegit.

En el mateix sentit s'ha expressat el Lehendakari, Iñigo Urkullu, que ha afirmat que José Antonio Ardanza va ser un "referent polític i institucional de primer ordre a Euskadi" i va treballar "sense descans per la pau i la convivència", a més de la recuperació econòmica.

Urkullu ha indicat que Ardanza "va treballar sense parar per la pau i la convivència", així com a favor de la recuperació econòmica i industrial d'Euskadi. A més, ha subratllat que els seus governs van engegar mesures socials "pioneres" amb l'objectiu d'"assegurar la cohesió econòmica i social de la societat basca".

Segons ha destacat, les últimes setmanes ha mantingut un contacte permanent amb la família Ardanza Urtiaga, a qui ha transmès el seu "pesar i condol" davant la mort del lehendakari Ardanza. "Vull estendre aquest missatge als seus familiars, persones properes i als que van conformar els seus equips de treball al llarg de tota la seva trajectòria", ha manifestat.

El mandatari basc ha assegurat que el Lehendakari Ardanza ha estat "un referent polític i institucional de primer ordre a Euskadi" i una persona de "sòlids valors humanistes i democràtics".

Segons ha afegit, Ardanza ha defensat "el seu ideari sempre des del respecte als drets humans, la pluralitat i la convivència democràtica". "El seu llegat és un exemple de lliurament i de compromís amb la societat basca per a totes les persones que assumim una responsabilitat pública amb el nostre país", ha remarcat.

Al missatge d'Urkullu es destaca que Ardanza va ser Lehendakari entre 1985 i 1999 i es recorda que va néixer el 1941 a Elorrio, "una vila sumida en la dictadura franquista, en què, com en altres llocs, estaven patents les conseqüències polítiques, econòmiques i socials del cop militar i les restes físiques de la guerra".

A més, s'assenyala que José Antonio Ardanza va ser alcalde d'Arrasate-Mondragon i diputat general de Gipuzkoa, “sempre en representació del PNB”. Així mateix, va desenvolupar una "intensa" activitat de gestió tant a l'àmbit cooperatiu com de l'empresa.