La presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana, Dolors Feliu

El motiu pel qual l'ANC creu que hi va haver tanta abstenció el 12M

La seva presidenta, Dolors Feliu, ho ha atribuït a la manca d'una llista independentista "transversal"

La presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Dolors Feliu, que deixarà el càrrec després de les eleccions de l'entitat d'aquesta setmana, ha criticat aquest dissabte que la manca d'una candidatura "transversal" va propiciar l'abstenció de l'electorat independentista als comicis catalans del 12 de maig.

En una entrevista del diari 'ElMón.cat', Feliu ha valorat que “com finalment no hi ha hagut una llista cívica, una llista transversal, s'ha complert el pronòstic que fèiem, que es mantindrà tota una borsa de votants abstencionistes perquè volen un projecte per fer efectiva la independència".

Feliu ha remarcat que la idea d'una nova candidatura independentista impulsada per l'ANC, que finalment no es va presentar als comicis del 12 de maig, segueix sobre la taula, també si es repeteixen les eleccions catalanes, perquè altres partits “se centrin molt més al projecte independentista".

La participació a les eleccions catalanes passades del 12M, la participació ha estat del 57,97%. Això vol dir que s'han abstingut de votar el 42,03% de catalans. Aquesta última xifra ha baixat respecte als comicis del 2021, si bé llavors la circumstància de la pandèmia de la covid-19 va dificultar que la gent acudís en massa a les urnes. És una abstenció que molts partits o associacions, com ara l'ANC, han analitzat de manera crítica.

"A l'ull de l'huracà"

Sobre el pas com a presidenta de l'entitat, s'ha sentit "a l'ull de l'huracà, de l'independentisme i del país" i ha subratllat la importància que entrin nous lideratges a l'ANC.

L'ANC ha culminat dissabte a les 14.00 hores el seu procés electoral telemàtic dirigit als seus socis per triar la nova direcció de l'entitat, els resultats provisionals dels quals es preveuen poques hores després del tancament de les votacions. Entre altres noms que poden acabar dirigint l'ANC hi ha el músic Lluís Llach i l'exvicepresident del Parlament Josep Costa.

L'ANC és una organització fundada el 10 de març del 2012 a Barcelona. Va sorgir amb l'objectiu de promoure la independència de Catalunya mitjançant la mobilització ciutadana i organitzar actes multitudinaris. Inspirada pel sentiment independentista creixent a la regió, l'ANC va buscar articular una àmplia base social per pressionar políticament a favor de la secessió de Catalunya de l'Estat espanyol.

Des de la seva creació, ha jugat un paper crucial a l'organització de grans manifestacions ia la coordinació d'iniciatives que han posat la qüestió de la independència catalana al centre del debat polític a Espanya.