Núria Parlon, en una compareixença recent

Qui és la Núria Parlon, la futurible consellera d'Interior si governa Salvador Illa?

L'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet ha guanyat pes al PSC els últims anys

En el debat de campanya celebrat a TV3 , celebrat el passat dimarts 7 de maig, Salvador Illa va fer dos anuncis en matèria de seguretat: que Núria Parlon seria consellera d'Interior i que el Josep Lluís Trapero seria el director general dels Mossos d' Esquadra. Aquestes decisions, és clar, estan condicionades al fet que governi.

Trapero és una figura conegudíssima per al gran públic, ja que ocupava el càrrec de gran durant els atemptats gihadistes de la Rambla de Barcelona l'agost del 2017.

Tot i això, Parlon és una figura menys coneguda per al gran públic... encara que la seva trajectòria política és llarguíssima. Nascuda a Santa Coloma de Gramenet (igual que Trapero) el 1974, es va llicenciar en Ciències Polítiques per la Universitat de Barcelona (UB).

Amb 25 anys va entrar a l'Ajuntament de la seva ciutat com a tècnica del Gabinet d'Anàlisi i Planificació... i ha anat exercint diversos càrrecs de responsabilitat fins que, el novembre del 2009, Bartomeu Muñoz va haver de deixar l'alcaldia de la ciutat després de la seva imputació i empresonament pel cas Pretòria.

A més, des de finals de març, és la portaveu del Partit Socialista (PSC). Si se'n confirmés el nomenament, com ha confirmat aquest dimarts 14 de maig, deixaria l'alcaldia de la seva ciutat.

Municipalista i feminista

Després d'arribar a l'alcaldia, cal destacar que mai no ha perdut unes eleccions municipals... i que en cap comici ha obtingut menys de 12 regidors, governant, a més, amb majories absolutes a totes les legislatures.

Parlon, a més, és una feminista que es posiciona en contra de la legalització de la prostitució com a feina i denuncia que la desigualtat oprimirà encara més les víctimes que són atrapades pel proxenetisme.

És a més una de les impulsores i actual coordinadora nacional de la Xarxa de Ciutats Lliures de Tracta creada amb el Moviment Democràtic de Dones.

Reducció dels delictes a la ciutat

Però... què porta l'Illa a triar-la per a una cartera tan delicada com a Interior? La resposta és a les dades. I és que els darrers anys a la ciutat s'ha donat un descens notable dels crims i els delictes, segons les dades del Ministeri de l'Interior.

L'últim balanç, de finals de l'any passat, destaca el descens dels robatoris amb violència (-19,7%), els robatoris a domicilis (-30,1%) i els robatoris a establiments comercials (-28,5%) . Parlon va voler valorar que les dades "són la confirmació de la tendència a la baixa des de fa mesos de la comissió de delictes a la ciutat".

Aquesta baixada, segons ell, es correspon a "la col·laboració entre la Policia Local i els diferents cossos i forces de seguretat de l'Estat i als esforços realitzats per l'Ajuntament".

Parlon va treure pit "l'ampliació de la plantilla, la dotació de recursos tècnics i l'esforç i la professionalització de totes unitats de la policia local, són factors claus per fer de Santa Coloma una ciutat més segura".