Una urna de les eleccions europees del 2019

Els partits rebran 32.508 euros per cada escó que aconsegueixin el 9J

A més, guanyaran un euro per vot

L'Estat pagarà als partits polítics 32.508,74 euros per cada escó que obtinguin a les eleccions al Parlament Europeu aquest diumenge. A més, aquells que aconsegueixin representació a l'Eurocambra rebran també 1,08 euros per cada vot aconseguit.

Aquestes xifres es mantenen intactes des de comicis europeus de l'any 2014, i continuen estant per sobre de les que s'abona a les eleccions generals, en què es paga 21.167,64 euros per cada escó del Congrés i del Senat i 81 cèntims cada vot rebut a la Cambra Baixa, sempre que aquests sufragis s'hagin traduït en escons.

Segons recull l'ordre del Ministeri d'Hisenda publicat al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), els partits també compten amb subvencions per cobrir les despeses electorals originades amb l'enviament directe o personal de la propaganda electoral.

On sí que hi ha hagut un augment és a les quanties respecte als comicis de l'any 2019. Per a les eleccions d'aquest diumenge, l'Estat aportarà 17 cèntims per elector sempre que la candidatura obtingui escons i un suport mínim del 15 per cent dels vots, és a dir dos cèntims més que el 2019.

Per a aquelles candidatures que aconsegueixin un suport mínim del 6%, la subvenció serà de 12 cèntims (un més que el 2019); si superen el 3% serà de prop de 3 cèntims, i si aconsegueixen almenys un 1% dels vots emesos serà de gairebé 2 cèntims. Això sí, per cobrar aquesta ajuda cal obtenir almenys un eurodiputat.

Aquesta subvenció al mailing, la continuïtat del qual ha estat qüestionada per alguns partits, no està inclosa en el límit de despeses electorals per a la campanya, que el Govern ha fixat, conforme la legislació, en el resultat de multiplicar 19 cèntims pel nombre de habitants corresponent a la població de dret a les seccions electorals on s'hagi sol·licitat difondre paperetes.