Pere Aragonès amb una urna al davant

Pere Aragonès convoca eleccions a Catalunya el 12 de maig

Ha convocat eleccions després del fracàs als Pressupostos

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha convocat eleccions a Catalunya per al 12 de maig que ve després de fracassar en l'aprovació dels Pressupostos. "Els vetos creuats entre grups polítics al Parlament m'impedeixen acabar la legislatura", ha lamentat el líder dels republicans.

El líder d'ERC ha acusat els partits de l'oposició d'"irresponsables" per no aprovar els pressupostos "més expansius" que hi ha hagut a Catalunya.

En una declaració institucional des del Palau de la Generalitat després d'una reunió del Consell Executiu extraordinari, el president de la Generalitat ha explicat que el Govern ha retirat el projecte de llei de mesures fiscals i financeres, coneguda com a llei d'acompanyament dels Pressupostos, després el rebuig dels comptes.

El Govern va signar un pacte pressupostari amb el PSC, però no ha aconseguit reunir els suports suficients -només tenia 66 dels 68 vots necessaris- per treure els comptes endavant, després d'intentar negociar amb els Comuns, Junts i la CUP.

El Parlament ha rebutjat els pressupostos

El ple del Parlament ha rebutjat aquest dimecres el projecte de llei de Pressupostos de la Generalitat del 2024, que només han rebut el suport d'ERC, PSC-Units i de la diputada no adscrita Cristina Casol --67 dels 68 vots necessaris-- i el vot en contra de Junts, Vox, CUP, Comuns, Cs i PP.

La Cambra catalana ha votat les sis esmenes a la totalitat als comptes de Junts, Vox, CUP, Comuns, Cs i PP, que han prosperat, per la qual cosa decauen així els Pressupostos del Govern per a aquest any.

L'Executiu català havia signat un acord pressupostari amb el PSC i havia intentat negociar amb Junts, els Comuns i la CUP per demanar els suports suficients, cosa que no ha aconseguit finalment.

Els cupaires van ser els primers a despenjar-se d'una negociació que el Govern ha mantingut viva amb els Comuns fins a l'últim moment, però que no ha culminat per les discrepàncies que tenien pel projecte del Hard Rock.

Les darreres i intenses reunions dels equips negociadors de les dues parts no han servit per desencallar un acord, tampoc la trobada que dimarts van mantenir el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la líder dels Comuns al Parlament, Jéssica Albiach.

Mentre els d'Albiach volien que Aragonès digués públicament que el Hard Rock no es farà, el president els va deixar clar que és un projecte que segueix la tramitació i que el Govern no el pot frenar perquè, altrament, el que farien seria prevaricar.

Les explicacions d'Aragonès no han convençut en cap moment els Comuns, als quals l'Executiu català ha intentat seduir amb diverses propostes, com fer una moratòria del Hard Rock.

Tampoc no els ha semblat suficient que el Govern accepti estudiar una moratòria dels macroprojectes que consumeixin més de 100 litres d'aigua per persona mentre hi hagi sequera, tal com recollia una proposta de resolució dels d'Albiach aprovada al Parlament.

Els Comuns també han criticat que no es plantegés un increment de la fiscalitat del joc del 10% al 55%, i que Aragonès no es plantés davant dels socialistes per frenar el Hard Rock.

L'intercanvi de retrets entre el Govern i els Comuns ha estat constant al ple de totalitat dels comptes, també amb el grup de Junts.

Fracassa la negociació amb Junts

En la negociació amb Junts, l'escull ha estat la proposta dels d'Albert Batet d'eliminar l'impost de Successions, cosa que l'Executiu català va rebutjar des del primer moment per la pèrdua d'ingressos que suposaria per a les arques de la Generalitat.

El mateix Batet ha emplaçat Aragonès durant el ple a convocar eleccions si el Parlament li tombava els Pressupostos.

Problema amb el vot de Lluis Puig

Abans de l'inici de la votació al ple, el president de Cs, Carlos Carrizosa, ha demanat la paraula per explicar que el seu grup havia presentat una petició de reconsideració del vot telemàtic del diputat de Junts Lluís Puig, que resideix a Bèlgica.

Carrizosa ha assenyalat que el vot de Puig suposa, al seu parer, una vulneració del Reglament de la Cambra, i ha reclamat: "Reconsiderin aquesta qüestió perquè és un frau polític, perquè alterarà les majories d'aquesta votació sobre la llei de Pressupostos ".

La presidenta del Parlament, Anna Erra, ha contestat a Carrizosa que el vot de Puig es comptabilitzaria "com sempre s'ha fet" però, després de rebre la petició per escrit de Cs, ha suspès el ple per reunir la Mesa que, finalment, ha rebutjat admetre-la a tràmit.

Després del rebuig de la Mesa a la reconsideració de Cs i en reprendre's el ple, la votació ha hagut d'esperar uns instants a causa d'uns problemes tècnics al sistema informàtic de la presidenta de la Cambra.