El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo

El pla del PP per rebutjar la 'quota catalana' d'Aragonès

Els populars forçaran una votació al Ple del Congrés per aconseguir-ho

El PP vol que el Ple del Congrés es pronunciï aquesta setmana contra la denominada quota catalana que ha proposat el president de la Generalitat i candidat d'ERC a la reelecció, Pere Aragonès, i que han qüestionat diversos barons socialistes. I Esquerra forçarà una altra votació sobre el seu pla fiscal dues setmanes després, en vigílies de la campanya de les eleccions catalanes, tot plegat per intentar 'retratar' el PSC, que lidera les enquestes.

La proposta d'Aragonès és que Catalunya recapti tots els impostos que es paguen al seu territori i que posteriorment se'n pagui una quantitat a l'Estat, un model similar al del Concert amb el País Basc. La iniciativa contempla, a més, que Catalunya contribueixi a un fons de solidaritat, encara que segons va precisar Aragonès, només de manera “temporal”.

El Govern ja va replicar que el finançament autonòmic es resoldrà entre totes les comunitats, però diversos dirigents territorials del PSOE ja van avançar el rebuig frontal a un model d'aquesta mena que pugui acabar amb la solidaritat entre regions.

I el PP ha volgut incloure aquest tema en una moció conseqüència de la interpel·lació urgent que van dirigir el ministre de Presidència, Félix Bolaños, a l'últim Ple. En concret, la bancada popular busca que el Congrés insti el Govern a "rebutjar" la proposta d'autonomia fiscal i financera plantejada pels independentistes, així com qualsevol iniciativa que vagi en contra dels principis de lleialtat institucional i col·laboració entre comunitats autònomes .

La moció del PP que es vota la setmana que ve, a la qual ha tingut accés Europa Press, inclou una altra sèrie de punts més centrats en les "esquerdes" que té la Llei d'Amnistia per als independentistes i els "bulos" que, sempre segons el PP, el Govern està fent servir per "tergiversar" els seus acords amb les formacions independentistes.

Per això, en primer lloc, s'insta el Govern a retirar de manera "immediata" la proposició de Llei d'Amnistia perquè és contrària a la Carta Magna i al Dret Europeu.

Els populars insisteixen en la "inconstitucionalitat" de la norma pactada amb ERC i Junts, i remarquen que es tracta d'una "transacció corrupta" per concedir "impunitat a colpistes i corruptes". "És una llei contra la reconciliació i suposa la deslegitimació de l'Estat i l'eliminació de la separació de poders", alerten.

També volen que s'exigeixi a la Generalitat a complir el dictamen del Parlament Europeu del 19 de març passat sobre el model lingüístic a Catalunya, ja que segons expliquen, el parlament "exigeix" a les CC.AA l'adopció de les mesures necessàries per a "garantir" a Catalunya el "dret" a la llengua materna, ja sigui català o castellà, garantint l'equilibri entre les dues llengües en el procés educatiu.