Agricultors tallen l'accés al Port de Castelló amb barricada de pneumàtics per denunciar la situació del sector

Planas llança una sèrie de mesures per frenar les protestes dels agricultors

L'Executiu promet augmentar les inspeccions per infraccions de la cadena alimentària i més vigilància en les importacions

El Govern ha respost a les demandes dels pagesos. El ministre dʻAgricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, ha anunciat que el Govern crearà una agència estatal dʻinformació i control alimentari per reforçar la inspecció de les infraccions al llarg de la cadena alimentària. De la mateixa manera, promet una vigilància més gran a les importacions dels mercats de tercers.

Segons ha explicat el titular del ram, l'agència té per objecte incrementar des del punt de vista administratiu la capacitat que actualment té l'òrgan autònom del Ministeri d'Agricultura amb el mateix nom que l'agència estatal.

Planas ha fet l'anunci en concloure la reunió de més de dues hores amb diverses organitzacions professionals agràries entre protestes i tractorades del camp que s'han intensificat els últims dies. En concret, s'ha reunit amb l'Associació Agrària de Joves Agricultors (Asaja), la Coordinadora d'Organitzacions d'Agricultors i Ramaders (COAG) i la Unió de Petits Agricultors i Ramaders (UPA).

Una reunió que el ministre ha qualificat de "positiva" i que ha donat continuació a la trobada que el Govern va mantenir amb aquestes organitzacions fa uns dies per donar resposta a les demandes del sector.

Planas assegura que la Llei de Cadena Alimentària funciona

El ministre d'Agricultura ha assegurat que la modificació de la Llei de mesures per millorar el funcionament de la cadena alimentària, que va entrar en vigor el desembre del 2021, "funciona" i ha aconseguit apujar els preus en origen al productor. Alhora, ha advocat per “enfortir la seva aplicació” a través d'un esforç més gran en les inspeccions.

Ha explicat que el funcionament de la llei queda palès quan s'analitza què ha passat amb els preus en origen que perceben els agricultors i els ramaders.

"La seva evolució ha estat positiva", ha assegurat avui durant la XVII sessió ordinària del ple de l'Observatori de la cadena alimentària, en què estan representats tots els agents (productors, pescadors, indústria, distribució, consumidors, administració general de l'Estat i comunitats autònomes) i que ha presidit avui en seu ministerial.

Ha exposat que, en línies generals, les dades econòmiques de què disposa el ministeri apunten que des del gener del 2022 fins al desembre del 2023 els preus en origen han pujat de forma molt significativa, fins i tot si es descompta la inflació derivada de l'increment de costos , que va tenir el seu moment més àlgid a l'octubre de 2022, als sis mesos de l'inici de la guerra a Ucraïna.