Gràfic del resultat de les eleccions a Euskadi

El PNB podrà governar a Euskadi després de resistir l'envestida de Bildu

El candidat del PNB, Imanol Pradales, es podrà convertir en el pròxim Lehendakari si reedita el pacte amb el PSE

Les eleccions a Euskadi s'han saldat amb un empat a 27 escons entre el PNB i EH Bildu però una victòria clara en vots per al PNB. que podrà mantenir el Govern reeditant el pacte amb els socialistes bascos.

El PNB ha perdut 4 escons, però ha aconseguit resistir a l'envestida de Bildu, que ha tret el millor resultat històric aconseguint 6 diputats més.

El PSE s'ha quedat amb 12 escons, pujant 2 respecte als anteriors comicis, mentre que el PP n'ha pujat un, aconseguint 7 seients al Parlament basc.

Vox ha resistit, aconseguint mantenir l'escó que ja tenia al Parlament,

A l'esquerra del PSOE, Sumar ha aconseguit entrar al Parlament basc amb 1 escó, i Podem se n'ha quedat fora.

Els resultats, amb el 97,63% escrutat, són els següents:

Resultats eleccions a Euskadi
El PNB podrà mantenir el Govern | Europa Press

El PNB celebra el resultat

La presidenta del PNB a Biscaia, Itxaso Atutxa, ha celebrat que la formació jeltzale segueixi sent la primera força a Euskadi, "a tres punts d'EH Bildu", i espera que es produeixi "un tomb" per al desempat en escons amb EH Bildu .

En una primera compareixença a la seu de Sabin Etxea de Bilbao, on els dirigents jeltzals segueixen els resultats d'aquesta nit electoral, Atutxa ha felicitat la ciutadania que la jornada electoral s'hagi desenvolupat "amb total normalitat", fet que suposa "un nou triomf" de la democràcia, i sobretot del saber estar i saber fer de la societat basca.

Visiblement satisfeta, ha afirmat que, amb les dades de què es disposaven fins a dos quarts de deu de la nit, el PNB "segueix sent la força més votada d'Euskadi amb tres punts de diferència, i de moment, empatats en escons", en concret a 28.

Tot i això, confia que fins que es coneguin els resultats definitius, hi pugui haver "un tomb", que li doni també la victòria en representants al Parlament basc. A parer seu, aquest suport dels electors "és motiu d'agraïment" per al PNB.

Pradales, el proper lehendakari

Militants del PNB que esperen a la seu de la formació jeltzale a Bilbao els dirigents del partit reunits per al seguiment dels resultats de la jornada electoral, esperen que comparegui el candidat a lehendakari al crit de: "ari, ari, ari, Pradales Lehendakari".

Tota l'executiva del PNB, juntament amb l'aspirant a la Lehendakaritza, Imanol Pradales, i el president del Govern Basc, Iñigo Urkullu, es troba reunida a la seu de Sabin Etxea durant el recompte de vots als col·legis electorals on jeltzales i EH Bildu es mantenen empatats a escons. Tot i això, la formació de Pradales suma més vots.

Mentre esperen que es produeixi un desempat, els militants del PNB ja estaven proclamant el seu nou candidat com a Lehendakari. "Ari, ari, ari, Pradales Lehendakari", ha cridat repetidament. El més probable és que el PNB, desempat o no, pacti amb el PSE-EE i reediti l'actual Executiu, de manera que Pradales seria el proper inquilí d'Ajuria Enea.