El candidat a lehendakari pel PP, Javier de Andrés

Polèmica a les eleccions basques arran d'una denúncia del PP

Uns apoderats d'EH Bildu, Vox i Sumar van haver de retallar les targetes identificatives

Enmig de les eleccions a Vitòria, es va desfermar una polèmica diumenge passat que va involucrar els apoderats de diversos partits polítics, generant situacions inesperades als col·legis electorals. L'incident va tenir lloc al col·legi de Los Herrán, on apoderats d'EH Bildu, Sumar i Vox es van veure obligats a retallar les targetes electorals per complir la normativa electoral vigent.

El desencadenant d'aquesta situació va ser una denúncia presentada pel Partit Popular, que va expressar la seva preocupació per la presència de carpetes amb logos d'altres partits a aquest col·legi electoral. Aquesta queixa es va sumar a la protesta de Vox davant la Junta Electoral, a causa de la mida dels penjolls que identificaven els apoderats d'altres partits, considerant-los massa grans segons les normes establertes.

Davant d'aquestes al·legacions i protestes, la Junta Electoral va emetre una resolució d'urgència diumenge a les 11.28 hores, i va ordenar la retallada de les targetes identificatives dels apoderats de Vox, Sumar i EH Bildu. Aquestes targetes, que originalment excedien les dimensions permeses per la normativa electoral de 10 x 10 centímetres, van haver de ser ajustades per complir els requisits legals.

L'impacte d'aquesta resolució es va estendre més enllà del col·legi de Los Herrán, aconseguint altres punts de Vitòria com el centre cívic d'Iparralde i el col·legi electoral d'Aranbizkarra, on també es van implementar retallades similars a les targetes dels apoderats.

Segons relats d'empleats de l'Administració, el procés de retallada es va fer meticulosament, utilitzant regles per assegurar que les targetes s'ajustessin a les mesures establertes per la normativa electoral.