L'expresident de la Generalitat, Artur Mas

La proposta d'Artur Mas en cas que hi hagués repetició electoral a Catalunya

Les negociacions per a la investidura segueixen endavant

La propera cita electoral per als catalans seran les eleccions al Parlament Europeu del proper diumenge 9 de juny... encara que Artur Mas estaria pensant també en una hipotètica repetició dels comicis al Parlament de Catalunya, després dels resultats del passat diumenge 12 de maig.

I és que l'expresident de la Generalitat ha plantejat que els partits independentistes s'uneixin en una “plataforma electoral conjunta” en cas de produir-se una repetició electoral a Catalunya.

Així ho ha dit en un article d'opinió publicat aquest divendres 31 de maig al diari Ara , en què sosté que, d'aquesta manera, els partits independentistes "quedarien clarament primers" i, aleshores, podrien exigir al PSC que facilitessin una investidura .

Ha opinat que després dels resultats de les eleccions catalanes, els dos escenaris més probables són que el candidat socialista, Salvador Illa, sigui investit president i formi un Govern en minoria o celebrar unes noves eleccions, davant les quals adverteix que si es fan amb els mateixos paràmetres, el resultat serà el mateix i “s'haurà perdut temps i diners”.

"L'abstenció, ja força elevada, pot créixer; Aliança Catalana pot sumar algun diputat més, i el bloc independentista pot quedar més debilitat. Tot, mal negoci", ha argumentat.

Per això, ha fet aquesta crida a la unió dels partits independentistes, als quals ha demanat que: “si finalment l'escenari aboca a repetir les eleccions, canvieu el tauler de joc, encaixeu les peces del trencaclosques i guanyeu”.

Lluny de la primera fila política des del 2018

Mas es va allunyar definitivament de la primera línia política el gener del 2018, quan va deixar el càrrec de president del PDeCAT, considerat el successor polític de Convergència.

En els darrers anys Mas ha anat modificant la seva postura sobre una possible independència de Catalunya; el 2006, quan l'Estatut d'Autonomia va passar pel Congrés, es va reconèixer com a nacionalista "tolerant i modern" però integrat al conjunt d'Espanya.

Més recentment, després de la sentència del Tribunal Constitucional el 2010 que va declarar diversos articles de l'Estatut inconstitucionals, es va declarar partidari del dret de Catalunya a decidir el seu futur, que és, en definitiva, segons les seves paraules, "el dret de tot poble cap a l'autodeterminació"