Salvador Illa, a l'acte de dijous passat 11 d'abril

La 7 claus del discús de Salvador Illa sobre el que vol el PSC per a Catalunya

El líder del PSC i candidat al 12M ho va explicar dijous passat 11 en una conferència al Museu Marítim

El format de confecció va ser l'elegit pel candidat del PSC Salvador Illa en la seva intervenció aquest dijous al Museu Marítim de Barcelona per oferir la seva conferència 'Unir y servir' i per a la qual ha fet esperar els presents gairebé una hora de rellotge.

Aquestes són les 7 claus de la seva intervenció:

1. Ara toca la tercera gran transformació de Catalunya: unir i servir els catalans i les catalanes.

2. Si sóc president de la Generalitat, crearé un comissionat de l'autogovern.

3. El primer decret que aprovaré serà un decret òmnibus per fer front a la sequera.

4. Blindaré per llei la revaloració automàtica de l'indicador de renda de suficiència de Catalunya.

5. L'eina principal per tirar endavant la tercera gran transformació de Catalunya és el nostre autogovern.

6. Afrontaré aquesta tercera gran transformació amb un govern que estigui per sobre de partits i ideologies.

7. Proposem impulsar un pacte sobre el finançament.

El PSC vol un nou sistema de finançament per a Catalunya

A més, Illa ha apuntat que cal aconseguir un desplegament de l'autogovern de Catalunya en matèria de finançament, i ha afirmat que si arriba a presidir la Generalitat els sectors socials tindran un paper "no exclusiu però preponderant" a l'hora d'afrontar el pacte de finançament .

El número 1 dels socialistes catalans va sostenir que aquesta proposta de crear un consorci tributari està prevista a l'Estatut i "ha passat tots els filtres, també el del Tribunal Constitucional", i ha criticat que no s'estiguin aprofitant eines reconegudes estatutàriament.

Illa va afirmar que adquiria el compromís de desplegar una tercera transformació a Catalunya, es va mostrar partidari que la Generalitat tingui una actitud d'acord i de pacte amb el Govern central, i ha apostat per la col·laboració per aconseguir un pacte de finançament.

També ha criticat que en els darrers 10 anys no s'ha fet res en aquest àmbit: "Quina millora tangible ha tingut Catalunya en matèria de finançament? Cap, si no hem anat ni a les taules ni als fòrums", i ha apostat per fer plantejaments viables i factibles.

"No hem d'utilitzar la necessitat existent de millora del finançament com a excusa per no tenir autoexigència ni administrar bé els diners de la Generalitat", va afegir, defensant una gestió més eficient dels recursos públics, i per això ha reclamat una auditoria.

Illa també es va mostrar partidari de treballar conjuntament amb el Govern central per evitar la competència fiscal deslleial. "Catalunya no només ha d'aixecar la veu, sinó que ha de treballar amb eficàcia. I això es fa amb reunions, sent presents als llocs", ha apuntat.

"No estem d'acord que Catalunya sigui la tercera en aportació de recursos i la catorzena a recepció de recursos", va dir, dient que cal vetllar perquè es respecti el principi d'ordinalitat al finançament.

També va reivindicar tenir un millor finançament per generar més prosperitat i reduir desigualtats, i ha afirmat que vol un acord social de finançament.