El líder del PSC, Salvador Illa, mentre hi intervé el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonés, durant una sessió de control al Govern

Publicat el primer sondeig de les eleccions: Illa guanyaria en vots i en escons

El resultat situa els socialistes com a grans triomfadors, fent fora Cs del Parlament i donant entrada a AC

Avui, diumenge 12 de maig del 2024, Catalunya ha celebrat les eleccions per establir el Parlament de Catalunya. Les catorzenes des de la restitució de la democràcia. Un cop tancats els col·legis electorals, TV3 ha fet públic el seu sondeig amb una mostra de resultats del carrer.

Aquests resultats preliminars ofereixen una primera visió de com es podrien configurar els escons al Parlament, tot i que és important recordar que són indicatius i que els resultats oficials encara s'han d'anunciar. Concretament, aquests serien els resultats: el PSC obtindria entre 37 i 40 escons, Junts+ entre 33 i 36, ERC entre 24 i 27, PP entre 9 i 12, Vox entre 10 i 11, la CUP entre 6 i 8, Comuns Sumar entre 6 i 7, i Aliança Catalana entre 1 i 3.

Aquest sondeig ofereix un clar debat sobre la investidura. Amb la majoria absoluta descartada una vegada més, serà obligatori formar pactes. En primer lloc, els tres partits independentistes més tradicionals, Junts, ERC i la CUP, podrien aconseguir la majoria (almenys 68 escons), amb la part alta de les forquetes.

Això serien 71 escons. En canvi, amb la part baixa en serien 63, insuficients. Aquí podrien entrar en joc els entre 1 i 3 escons d'Aliança Catalana, tot i que els altres partits independentistes ja han anunciat que no pactaran amb el partit de Sílvia Orriols.

Hi ha una altra fórmula que podria funcionar: un tripartit d'esquerres, format per PSC, ERC i els Comuns sumaria 74 escons si s'explica la part alta de les forquetes, i això n'hi hauria prou perquè Illa pogués governar. La incògnita seria veure si els republicans accepten entrar en aquest pacte, mentre que l'entesa entre els socialistes i els comuns ja es dóna al Govern d'Espanya.

Altres sondejos

TV3 no és l'únic sondeig. Segons Sociomètrica per a El Español, el PSC hauria guanyat les eleccions en aconseguir el 27,9% dels vots i de 39 a 41 escons. En segon lloc se situaria Junts, amb el 21,6% i una forquilla de 33 a 36 escons.

En tercer lloc, es col·loca ERC amb el 15,9% dels sufragis i entre 22 i 24 escons. El segueix el PP amb el 8,9% i entre 11 i 13 escons, superant Vox, que obtindria el 7,6% dels vots i 10 o 11 escons.

Per part seva, els Comuns aconseguirien el 5,9% dels vots i una forquilla d'entre 5-7 escons. La CUP es quedaria al 4,6% i entre 4-6 escons. Finalment entraria a la Cambra Catalana Aliança Catalana amb el 3,6% i entre 3 i 5 escons. Ciutadans també es quedaria fora.

D'altra banda, segons el sondeig de Gesop per a El Periódico, el PSC també guanyaria les eleccions catalanes del 12 de maig (amb 37-40 diputats), seguit de Junts (amb 30-33 escons) i ERC (21-24).

El sondeig situa en quarta posició Vox (amb 11-13 escons) i el PP en cinquè lloc, amb una representació d'entre 10 i 13 diputats. Per darrere, Comuns i CUP tindrien entre 7 i 9 escons; mentre que Aliança Catalana entraria per primera vegada al Parlament amb 4-7 escons, i Cs sortiria perdent els 6 escons de la legislatura actual.

Els antecedents

Cal recordar com estava constituït el Parlament fins que Pere Aragonès va convocar eleccions. Després dels resultats del 2021, PSC tenia 33 escons, ERC en tenia també 33, Junts en tenia 32, Vox en tenia 11, la CUP en tenia 9, els Comuns en tenien 8, Ciutadans en tenia 6 i el PP en tenia 3.

En aquestes eleccions hi ha moltes coses en joc. A nivell partidista, Ciutadans espera revertir les sensacions de les enquestes prèvies al 12M i mantenir-se al Parlament. El PP confia tornar a ser rellevant a la política catalana, el PSC a consolidar-se, Junts a créixer, i ERC, Vox, Comuns i la Cup a mantenir-se.

Les preguntes a les enquestes a peu d'urna solen incloure la intenció de vot i dades demogràfiques rellevants. Amb aquestes dades recopilades, s'elaboren estimacions preliminars sobre els resultats electorals, que es difonen un cop es tanquen les urnes, oferint una visió inicial dels possibles resultats de la jornada electoral.