Suprem - Puigdemont

Puigdemont continua amb l'ordre de detenció malgrat l'oficialització de l'amnistia

El jutge Pablo Llarena dóna cinc dies a Fiscalia i defenses perquè es pronunciïn sobre l'amnistia

El Tribunal Suprem (TS) ha acordat mantenir l'ordre nacional de detenció que pesa sobre l'expresident català Carles Puigdemont després que aquest mateix dimarts s'hagi publicat la llei d'amnistia al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).

A més, ha dictat una bateria de providències en què trasllada a la Fiscalia ia les defenses perquè es pronunciïn sobre la revisió de casos del 'procés' per la llei d'amnistia.

Cal recordar que al Suprem consten dos procediments penals relatius al procés independentista català. En primer lloc, la causa especial 20907/2017, coneguda com la causa del 'procés', inclou Puigdemont i els exconsellers catalans que van ser processats en rebel·lia; ia l'exvicepresident del Govern Oriol Junqueras ia la resta de líders independentistes que van ser condemnats el 2019. Aquesta causa inclou delictes de desobediència i malversació.

En segon lloc, figura el procediment penal obert el febrer passat per presumpte terrorisme contra el mateix Puigdemont i el diputat electe d'ERC al Parlament Ruben Wagensberg en el marc dels disturbis atribuïts a la plataforma independentista 'Tsunami Democràtic'.

Fonts fiscals necessiten aquesta agència de notícies que el Ministeri Públic es limitarà a respondre al que li preguntin els tribunals i no farà un informe general sobre la llei d'amnistia.

Les mateixes fonts assenyalen que els fiscals del 'procés' --Javier Zaragoza, Consuelo Madrigal, Fidel Cadena i Jaime Moreno-- hauran d'informar la tinent fiscal del Suprem, María Ángeles Sánchez Conde, i el fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, abans de contestar els magistrats de la Sala Penal del TS.

Fiscals del 'Procés', en contra d'amnistiar la malversació

El criteri dels quatre fiscals, no obstant, va transcendir el 30 de maig passat, després de la reunió que van mantenir amb el cap del Ministeri Públic. Segons fonts coneixedores de la trobada, al final van entregar un document en què avisaven que no estan a favor d'aplicar l'amnistia a Carles Puigdemont al delicte de malversació.

Al text, els signants defensaven que l'expresident sí que va tenir ànim de lucre i que va afectar els interessos financers de la UE. Tot i això, els fiscals han assegurat que sí que seria possible aplicar l'amnistia als delictes de desobediència i de desordres públics que se circumscriuen al 'procés'.

Segons les fonts consultades, en cas de discrepància entre els quatre fiscals i García Ortiz, podrien invocar l'article 27 de l'Estatut Orgànic i elevar l'assumpte a la Junta de Fiscals. El fiscal general, no obstant, té el poder de fer valer el seu criteri després d'escoltar el conclave, tal com fixa l'Estatut.