L'expresident de la Generalitat de Catalunya i candidat de Junts a les eleccions catalanes, Carles Puigdemont, realitza unes declaracions a la premsa, al Castell de la Roca d'Albera, el 12 de maig de 2024, a Laroque-des-Albères ( França)

Puigdemont defensa el dret a vot que ell no pot exercir des del 2017

El candidat de Junts+ a les eleccions catalanes espera tornar després d'aquests comicis

L'expresident de la Generalitat i candidat de Junts a les eleccions catalanes, Carles Puigdemont, ha defensat aquest diumenge el dret a vot, que ell no pot exercir des del 2017, i ha confiat que siguin les darreres eleccions que ell i altres dirigents independentistes passen a l'estranger.

Puigdemont ha fet declaracions als periodistes aquest diumenge al matí des del castell de la Roca d'Albera, a Laroque-des-Albères (França), "on es veu aquesta muntanya mítica del Canigó però també es veu la Mediterrània".

Ha afirmat que el dret al vot no és un dret perquè estigui a la Constitució sinó perquè el votant és un ciutadà: "Els drets no vénen garantits només perquè estan escrits en una llei, sinó perquè es practiquen".

També ha dit que avui és un dia important per exercir-lo a Catalunya, i ha respost sobre si ell no ho ha pogut fer: "Des de desembre del 17 que jo no puc votar".

La Llei d'Amnistia

En preguntar-li pel seu retorn de l'estranger, ha respost que espera que siguin els seus últims comicis fora: "Esperem que sigui l'última jornada de molts exilis". "És hora de tornar a casa i estic convençut que serà així perquè la llei de l'amnistia ho preveu", ha afegit.

També ha mostrat el suport als usuaris de tren pel "caos" del servei de Rodalies d'aquest diumenge al matí, que està afectat de manera generalitzada per un robatori de coure, i ha recordat que el tren pot ser un mitjà de transport de ciutadans per anar a votar.

Sobre si està nerviós en aquests comicis, ha contestat que està serè davant de la jornada electoral després d'una campanya que ha qualificat de molt meritòria pel treball de Junts.

La trajectòria de Puigdemont

Carles Puigdemont és un polític català nascut el 29 de desembre de 1962 a Amer, Girona, Espanya. És conegut pel seu paper destacat en el moviment independentista català i el seu període com a president de la Generalitat de Catalunya. Puigdemont va iniciar la seva carrera política a la dècada de 1990 com a regidor a Girona i posteriorment va ocupar diversos càrrecs en l'àmbit municipal i autonòmic.

Un dels moments més destacats de la carrera de Puigdemont va ser la seva elecció com a president de la Generalitat de Catalunya el gener del 2016, succeint Artur Mas. Durant el seu mandat, es va intensificar el procés independentista català i va culminar en la celebració del referèndum d'autodeterminació de l'1 d'octubre del 2017, considerat il·legal pel govern espanyol. Després de la declaració unilateral d'independència per part del Parlament de Catalunya el 27 d'octubre del 2017, Puigdemont es va enfrontar a una situació política i judicial complexa que el va portar a abandonar Espanya i traslladar-se a Bèlgica.

Va ser el 30 d'octubre del 2017 quan Carles Puigdemont es va traslladar a Bèlgica amb alguns dels seus col·laboradors més propers. Aquesta decisió es va prendre després que el govern espanyol intervingués l'autonomia de Catalunya com a resposta a la declaració d'independència. Des de Bèlgica, Puigdemont ha continuat sent una figura destacada a l'àmbit polític català, participant en debats i accions relacionades amb el procés independentista i mantenint la seva posició com una figura controvertida en la política espanyola i europea.