L'expresident de la Generalitat de Catalunya i candidat de Junts a les eleccions catalanes, Carles Puigdemont

Puigdemont no assumeix la derrota i demana 'un Govern sòlid netament català'

No hi ha majoria independentista possible en aquesta legislatura

El candidat de Junts+ a les eleccions al Parlament, Carles Puigdemont, no ha assumit gaire bé els resultats, ni on li han col·locat els catalans, i ha fet una crida a ERC a refer ponts, perquè estan en condicions de construir "un Govern sòlid d'obediència" netament català" malgrat la victòria del cap de llista del PSC, Salvador Illa, a les eleccions d'aquest diumenge.

"Estem en condicions de construir un Govern sòlid d'obediència netament catalana, ia això dedicarem les properes hores amb l'objectiu que hi hagi un Govern coherent, amb un bon lideratge al Parlament i evitar la repetició electoral, que seria una mala notícia per al país", ha dit en una breu compareixença al costat de la plana més gran del partit i de la candidatura.

Amb gairebé tot el vot escrutat, el PSC ha guanyat els comicis amb 42 diputats, seguit de Junts, amb 35 diputats, i d'ERC, amb 20 diputats.

La CUP només ha obtingut 4 diputats i Aliança Catalana 2, per la qual cosa no hi ha majoria independentista possible que pogués artícular el Govern pur català a què aspira el líder de Junts.

Segons Puigdemont, la distància entre PSC i Junts en termes parlamentaris "no és diferent de la que hi ha entre PP i PSOE" al Congrés: per això, ha dit que si ERC està disposat a refer ponts i reflexionar sobre els efectes de la desunió i la necessitat de tenir una estratègia compartida, ells també.

Apunta que queden molts dies per endinsar-se en els resultats electorals, però ha opinat que la configuració d'un tripartit "amb la majoria tan justa que té, encara pendent de tot l'escrutini i del vot exterior, segueix sent una mala opció per al país" .

"És una mala opció per al Govern, i menys liderat per un partit que avui, amb aquest cas inexplicable de Rodalies que ha tingut afectació als drets electorals, ja ha demostrat la seva incapacitat de bon govern", ha sostingut.

Tot i felicitar clarament els socialistes per la seva victòria en escons i vots, ha lamentat que el creixement de Junts+ no hagi estat suficient per vèncer i per "compensar la caiguda de vots i escons patides per les altres dues forces independentistes", en referència a ERC i CUP.

"Hi ha hagut una mobilització de l'electorat unionista com a conseqüència de l'estratègia de l'espanyolització, que hem denunciat que ha estat promoguda pel PSC, mentre que una part significativa de l'electorat independentista segueix sense mobilitzar-se i en l'abstenció", ha explicat.

Tot això, segons Puigdemont, obliga els independentistes a una reflexió que, segons la seva opinió, han posposat massa temps, "sobre els efectes de la desunió i la manca d'estratègia compartida".