Pedro Sánchez i Salvador Illa

Sánchez demana el vot a Illa per frenar la ultradreta i l'independentisme

Afirma que el dilema és "Illa o bloqueig, enteniment o discòrdia, avenços o paràlisi"

El president del Govern i secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha demanat aquest dijous el vot per al candidat del PSC a les eleccions catalanes, Salvador Illa, per "frenar la ultradreta independentista i l'espanyolista de Vox i PP".

Ho ha dit en un acte de campanya a Vilanova i la Geltrú (Barcelona) davant d'unes 400 persones --unes 250 han hagut de seguir l'acte des de fora a través d'una pantalla--, amb el ministre d'Indústria, Jordi Hereu; el secretari d'Organització del PSOE, Santos Cerdán; i el delegat del Govern a Catalunya, Carlos Prieto.

Ha afirmat textualment que més partits ultradretans que mai s'estan presentant a les eleccions a Catalunya, i ha dit que "PP i Vox són les sigles del mateix retrocés que representen a tots i cadascun dels territoris d'Espanya".

Tirada d'orelles de l'ONU

Sánchez s'ha referit a l'informe de l'ONU que ha instat el Govern a prendre mesures per preservar la memòria històrica davant les lleis de la concòrdia tramitades pel PP i Vox a Aragó, el País Valencià i Castella i Lleó.

"Han equiparat les víctimes amb els botxins, la dictadura franquista amb la democràcia", i ha lamentat que l'ONU hagi hagut de donar textualment una estirada d'orelles per intentar parar la situació.

Governar i no bloquejar

Sánchez ha sostingut que només Illa aspira a governar mentre que la resta volen bloquejar i creu que el dilema d'aquest diumenge és "Illa o bloqueig, enteniment o discòrdia, avenços o paràlisi".

"Amb un president socialista a la Moncloa i un altre president socialista al Palau de la Generalitat de Catalunya, Catalunya i la resta d'Espanya seran imparables", ha assegurat.

Dècada perduda

Ha rebutjat que Catalunya estigui en decadència, però sí que ha parlat de "dècada perduda" en sanitat, sequera, educació, reindustrialització i renovables amb els últims quatre presidents de la Generalitat de Junts i ERC recolzats per la CUP.

Sánchez ha parafrasejat l'expresident del Govern de PP José Maria Aznar: "Com va dir, 'el que pugui fer, que faci'. Doncs nosaltres respondrem diumenge que ve dient 'qui pugui votar, que voti Salvador Illa".

Reconstruir la convivència

També ha reivindicat que els socialistes han aconseguit treure Catalunya i la resta d'Espanya de la "major fallida social i territorial dels darrers 45 anys", en relació amb l'1-O.

"Intentem reconstruir la convivència, superar la divisió, estabilitzar i normalitzar la situació política a Catalunya, que això és bo també per a Espanya. I què hem rebut a canvi? Insults, desqualificacions, difamacions", ha lamentat.