Diverses persones acudeixen a exercir el seu dret a vot a la Universitat de Barcelona

Tots els col·legis tenen tauletes per introduir dades, 'per primera vegada' a Espanya

És per introduir dades de l'escrutini de cada taula i escola

Les eleccions catalanes d'aquest diumenge tindran "per primera vegada" a Espanya tauletes a tots els centres de votació per introduir dades de l'escrutini de cada taula i col·legi, mentre que fins ara no tots els col·legis tenien tauletes.

La vicepresidenta de la Generalitat, Laura Vilagrà, va explicar aquest dissabte en roda de premsa que el dissabte anterior es va fer un simulacre i va funcionar, encara que hi ha alternatives (sistema telefònic) si fallessin les tauletes, que donen molta més agilitat i proporcionen dades en temps real .

A més d'introduir dades a les tauletes, els representants de l'Administració podran introduir una foto de totes les actes oficials de tots els col·legis i taules, per la qual cosa "amb IA es podrà acarar si hi ha cap error en relació amb la introducció de dades manualment ".

S'han repartit 4.800 tauletes als responsables de l'Administració que han d'introduir-hi les dades. Seguirà havent-hi una web i una app gratuïtes per consultar dades (Eleccions Catalunya 2024), on “per primera vegada” hi haurà dades també per col·legis.

Els qui vetllaran per tota aquesta difusió de dades seran unes 500 persones del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) de la Generalitat, a l'Espai Bital de l'Hospitalet de Llobregat (Barcelona), que Vilagrà ha visitat aquest mateix dissabte abans de la roda de premsa.

Hi haurà unes 80.000 persones implicades a les meses electorals (incloent-hi les suplents) que obriran diumenge a les 9: seran 2.695 col·legis electorals, amb 8.940 meses. Hi haurà disponibles 5,8 milions de paperetes impreses i 6,2 milions de sobres.

Hi ha 5.754.840 persones trucades a votar aquest diumenge a les eleccions catalanes, entre residents a Catalunya ia l'estranger: a Catalunya són 4.051.040 a Barcelona, 528.077 a Girona, 300.148 a Lleida i 581.067 a Tarragona.

I 294.508 persones poden exercir el dret des de l'estranger, de les quals ja han votat el 8,23% (24.233 persones), va dir dissabte.

Aquest 8,23% és "un percentatge una mica més alt del que era habitual en aquestes eleccions": Vilagrà ho va atribuir que des del 2022 s'ha eliminat el vot pregat (pel qual el votant havia de demanar la documentació), així que totes aquestes persones ja reben les paperetes de la seva demarcació al seu domicili de l'estranger, i també les poden baixar d'internet.

Pel que fa al vot per correu, Vilagrà també va dir dissabte que ja han emès el seu vot 106.031 persones, fet que suposa l'1,95% del cens.

Estan convocats per primera vegada a unes eleccions al Parlament 243.003 votants nous, després d'haver complert la majoria d'edat des de l'última cita electoral.

Pel que fa a la seguretat, aquest diumenge es mobilitzen fins a 7.300 policies (més de 3.000 agents locals i uns 4.300 mossos d'Esquadra), a més de vigilants municipals.

Cobreixen totes les escoles per garantir el dret a vot: el 56% d'aquests centres de votació estaran coberts per mossos i el 44% per policies locals.

Vilagrà i la portaveu del Govern aniran compareixent davant la premsa durant diumenge. Compareixen cap a les 10 per parlar de l'obertura de col·legis; cap a les 13.15 donaran primeres dades de participació (sobre dades de les 13), a més de les 18.15 (sobre dades de les 18), i "a partir de" les 22 aniran donant resultats provisionals, quan s'acostin al 100% de l'escrutini .