Pere Aragonès amb una imatge de jurista

La trajectòria laboral de Pere Aragonès: de jurista a president de la Generalitat

Abans d'entrar a l'àmbit polític, va treballar com a becari en un despatx d'advocats

L'anunci de Pere Aragonès de retirar-se de la primera línia política després dels resultats electorals recents a Catalunya marca la fi d'una etapa significativa en la política regional.

Aquest polític i jurista català ha estat una figura important en el panorama polític català en els darrers anys, especialment des de la seva investidura com a president de la Generalitat el maig del 2021.

Nascut a Pineda de Mar el 1982, Pere Aragonès es va formar com a jurista, obtenint la seva llicenciatura en Dret de la Universitat Oberta de Catalunya i un màster en Història Econòmica de la Universitat de Barcelona.

Abans d'entrar a l'àmbit polític, va treballar com a becari en un despatx d'advocats, brindant assessorament jurídic a persones, empreses i administracions públiques.

La seva carrera política va començar el 1998 com a militant de les Joventuts d'Esquerra Republicana de Catalunya (JERC), on va ocupar eventualment el càrrec de portaveu nacional entre el 2003 i el 2007.

Durant aquest temps, va liderar campanyes notables com Espanya ens roba, denunciant el presumpte espoli fiscal de l'Estat sobre Catalunya. En paral·lel, va exercir rols a l'executiva nacional d'ERC.

Als 24 anys, el 2006, va ser elegit diputat al Parlament de Catalunya, iniciant així una carrera legislativa que es va prolongar durant diversos mandats. També va incursionar en la política municipal, liderant llistes a la seva localitat natal i consolidant la presència d'ERC a l'àmbit local.

Tot i això, el punt culminant de la seva carrera va arribar el 2021, quan va anunciar la seva candidatura com a cap de llista d'ERC a les eleccions al Parlament.

Tot i no obtenir la majoria absoluta, va aconseguir formar govern mitjançant pactes amb altres partits, convertint-se en el president de la Generalitat de Catalunya.

Durant el mandat, Aragonès s'ha enfrontat a desafiaments polítics significatius, inclosa la gestió de la pandèmia de COVID-19 i les tensions polítiques amb el govern d'Espanya.

Tot i que la seva coalició de govern amb Junts per Catalunya va ser històrica, els resultats electorals recents van marcar un revés per a ERC, cosa que va portar Aragonès a prendre la decisió de retirar-se de la primera línia política.

El llegat de Pere Aragonès a la política catalana és innegable. Des dels seus humils començaments com a activista juvenil fins a convertir-se en president de la Generalitat, ha deixat una empremta indeleble a la història política de Catalunya.