La situació de sequera continua sent greu

Agbar i Mossos activen un pla per evitar robatoris de coure en plantes de tractament

Alerten que la sostracció de material podria paralitzar les depuradores i agreujar la situació de sequera

Agbar i els Mossos han engegat un pla de prevenció de seguretat de les plantes de tractament d'aigua. El que volen és evitar els robatoris de coure, principalment a les depuradores, informa la companyia aquest dilluns 12 de febrer en un comunicat.

Són instal·lacions crítiques i el robatori d'aquest material podria suposar que la planta hagi de deixar de funcionar, apunten. De fet, posen com a exemple que la paralització d‟una depuradora com la del Baix Llobregat implicaria agreujar la situació de sequera. Això és perquè afectaria la producció d'aigua regenerada.

Actualment, s´impulsen 1.500 litres per segon d´aigua regenerada des de l´Estació Regeneradora d´Aigua (ERA) de la depuradora del Baix Llobregat. El cabal va amunt fins a Molins de Rei, per abocar-la al riu i captar-la de nou 8 quilòmetres a baix a la potabilitzadora de Sant Joan Despí. Allà es tracta i distribueix prop de 3 milions de persones.

Agbar explica que el 25% de l'aigua que consumeix l?àrea metropolitana de Barcelona procedeix de l'aigua regenerada. Alhora, recorda que el Codi Penal sanciona en penes de 2 a 5 anys de presó els robatoris. En aquestes sostraccions hi entren conduccions, cablatge, equips o components d'infraestructures destinades a la prestació de serveis d'interès general.

El desplegament del pla de seguretat implica augmentar la presència dels agents dels Mossos d'Esquadra de forma preventiva a totes les instal·lacions. Si salten les alarmes, Mossos rebrà un avís d'Agbar i "prioritzarà qualsevol intervenció per protegir aquestes infraestructures clau i garantir la continuïtat del servei".