Patricia Plaja amb una imatge de violència

Catalunya crearà una comissió d'experts per lluitar contra la violència vicària

El grup estarà format per 10 persones que nomenaran la Conselleria dIgualtat i Feminismes

El Consell Executiu del Govern ha aprovat aquest dimarts crear un grup d'experts en violència vicària per dissenyar un full de ruta amb millores de protecció a menors.

Els encarregarà crear, en un màxim de sis mesos, un informe "que aprofundeixi en la comprensió de la violència vicària i que estableixi un full de ruta amb propostes concretes" per prevenir i detectar aquests casos i protegir menors, informa el Govern en un comunicat.

El grup estarà format per 10 persones que nomenarà la Conselleria d'Igualtat i Feminismes a proposta del grup de treball d'anàlisi de feminicidis: seran “persones amb experiència reconeguda en els àmbits de les violències masclistes, dels drets de la infància i l'adolescència i de la seva protecció, del dret i la criminologia, de la salut mental i de la investigació” en aquestes matèries.

Tindran suport i acompanyament metodològic d'una universitat catalana, "que es determinarà en funció de la seva experiència en la investigació a l'àmbit de la violència vicària", i també podran demanar la participació puntual d'entitats o associacions dedicades a sensibilitzar i treballar contra aquest tipus de violència.

La creació d´aquest grup d´experts la va acordar el grup d´anàlisi de feminicidis en una reunió d´urgència que va convocar la Conselleria d´Igualtat i Feminismes arran del triple feminicidi d´una dona i els seus dos fills al Prat de Llobregat (Barcelona) i també respon a "l'acumulació d'assassinats masclistes durant els primers quatre mesos de l'any".

Violència vicària

La violència vicària és una forma d'abús que s'exerceix sobre els fills com a mitjà per fer malbé la parella o exparella. Tot i que no hi ha agressió física directa cap als nens, aquests pateixen conseqüències emocionals i psicològiques devastadores en presenciar la violència entre els pares.

Aquest tipus de violència pot manifestar-se de diverses maneres, com ara manipulació emocional, intimidació, xantatge o control coercitiu.

Els nens exposats a la violència vicària enfronten un alt risc de desenvolupar problemes de salut mental, com ara ansietat, depressió i trastorn d'estrès posttraumàtic. A més, poden internalitzar patrons de comportament disfuncionals i perpetuar així el cicle de violència en generacions futures.

La prevenció de la violència vicària també implica educar la societat sobre els efectes perjudicials de l'exposició dels infants a la violència domèstica i promoure relacions saludables basades en el respecte mutu i la comunicació efectiva.