El secretari general CC.OO. Catalunya, Javier Pacheco

CC.OO. critica l'aixecament de l'emergència per sequera a Catalunya

La confederació retreu que la decisió "pot enviar un senyal confus"

CC.OO. de Catalunya ha criticat que aixecar l'emergència per sequera al sistema Ter-Llobregat "pot enviar un senyal confus a la ciutadania" i ha assegurat que el nivell de reserves dels embassaments encara és preocupant.

En un comunicat d'aquest dimecres, han considerat que la gestió de la sequera "hauria d'haver seguit" pel camí recorregut fins ara, en què, segons ell, el Govern ha trobat mecanismes perquè les restriccions no perjudiquin l'activitat econòmica i la feina.

Ha advertit que "una tornada a una situació d'emergència a la tardor-hivern tindrà efectes molt negatius en la percepció ciutadana i el debat públic", i que això constitueix un risc en què creuen que no cal incórrer.

El sindicat ha retreu a la Generalitat que "no hagi compartit les seves raons amb els agents socials", mentre que creu que sí que ha buscat el seu suport per impulsar noves restriccions.

Reclamacions

CC.OO. de Catalunya ha reclamat a les administracions que executin les inversions necessàries en un context de sequera i ha recordat que les dessalinitzadores responen a un escenari "d'emergència, no un recurs que pugui ser estructural" a causa del seu elevat cost energètic i econòmic.

Ha exigit un nou Pla especial de sequera (PES) que prevegi previsions de pluviometria baixa, "millorar la qualitat" de les masses d'aigua i que les empreses persisteixin en les mesures d'estalvi, eficiència i circularitat.

Ha expressat preocupació pel "retard" en l'ampliació de la dessaladora de la Tordera (Girona) i l'entrada de la de Gaià (Barcelona) i ha reclamat que augmenti la regeneració d'aigua.

L'aixecament de la sequera

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha anunciat que s'aixeca l'estat d'emergència per sequera al sistema Ter-Llobregat, que abasteix Barcelona i la seva àrea i Girona i el seu entorn, així com part de les restriccions que s'han imposat els darrers 3 mesos, a causa de l'augment de producció d'aigua regenerada i de les darreres pluges.

Ho ha dit en roda de premsa aquest dimarts després de la reunió de la Comissió Interdepartamental de la Sequera, en què ha afirmat que l'augment de reserves hídriques dels embassaments de Catalunya permet modificar a la baixa les restriccions, tot i que ha insistit que “ la sequera no s'ha acabat”.

Per part seva, el conseller d'Acció Climàtica de la Generalitat, David Mascort, ha defensat la gestió del Govern de la sequera: "No improvisem, si algú diu que improvisem és que mai ha gestionat una sequera d'aquesta magnitud".