Un grup d'estudiants caminant pel carrer

Comencen les proves de competències bàsiques de Primària per als alumnes catalans

Més de 81.000 estudiants les hauran de passar entre aquest dimarts 16 i el dijous 18 d'abril

Un total de 81.041 alumnes de Catalunya de 2.356 centres faran, des d'aquest dimarts 16 fins dijous 18 d'abril, les proves d'avaluació de sisè de Primària, que avaluen les competències i els coneixements bàsics al final de l'etapa, informen a Europa Press fonts de la Conselleria dEducació de la Generalitat.

Aquestes proves, que són censals i d‟aplicació interna, però avaluació externa, tenen caràcter diagnòstic, però no determinen la superació o no de l‟etapa de Primària.

Pel que fa als estudiants de quart d'ESO, faran les proves aquest dimarts i dimecres i s'avaluaran un total de 88.907 alumnes de 1.238 centres catalans de Secundària.

D'altra banda, aquest any del 2 al 30 d'abril es fan "per primera vegada" les proves d'avaluació de diagnòstic als cursos de quart de Primària i de segon d'ESO, que també seran censals.

Aquestes proves pretenen "conèixer el grau d'assoliment de les competències específiques" en aquestes etapes, són censals i d'aplicació i avaluació interna, i s'hi avaluaran 77.266 alumnes de quart de Primària i 86.816 de segon d'ESO.

Expressió oral

També es faran per segon any les proves d'expressió oral en català, implantades per primera vegada el 2023, tant als estudiants de sisè de Primària com als de quart d'ESO: seran censals i es faran del 29 d'abril al 20 de desembre .

La consellera d'Educació, Anna Simó, va afirmar al febrer que aquest curs s'efectuarà a una mostra ampliada de 130 centres educatius entre Primària i ESO, de manera que "es farà compatible la monitorització de l'estat de la llengua catalana als centres i la descàrrega de treball als centres educatius, molt saturats per la implantació de les proves diagnòstiques fixades per la LOMLOE”.

També va defensar que aquest serà el curs amb una avaluació "més extensa" de la llengua catalana, avaluada a les proves de competències bàsiques en sisè de Primària i quart d'ESO, a les proves orals de forma mostral en aquests cursos, i per primera vegada a les proves diagnòstiques de quart de Primària i segon d'ESO, on s'avaluen també la comprensió oral i escrita en català i aranès.

Primeres proves després del desastre PISA

Tant les proves de final d'etapa (competències bàsiques) com les de diagnòstic d'aquest 2024 són les primeres que es fan després de conèixer els resultats de l'informe PISA 2022, presentat públicament el 5 de desembre de l'any passat i on destacaven els resultats dolents dels alumnes catalans.

Simó va afirmar al desembre que, a diferència de PISA 2022, les proves de competències bàsiques de 2023 van mostrar els "primers brots verds" de millora dels resultats dels alumnes catalans i de recuperació de la tendència a la baixa-