Tractorada protestant amb un cartell de Stop

Finalitza la protesta de pagesos a la frontera entre Catalunya i França

A la protesta iniciada aquest dilluns es van sumar uns 200 agricultors i ramaders catalans

Els agricultors convocats per Plataforma Pagesa han començat a retirar els talls aquest dimarts passades les 9 hores, en què han passat la nit després d'haver-los iniciat dilluns i que estan previstos que reobrin íntegrament a les 10, passades 24 hores.

Segons han informat fonts del Servei Català de Trànsit (SCT) a Europa Press, la circulació a la N-230 a Bossòst ha estat restablida, mentre que continuen els talls de la Seu d'Urgell (Lleida), el Puigcerdà, el Coll d' Ares i La Jonquera (Girona).

A les portes de les eleccions europees, que se celebren aquest diumenge 9 de juny, els manifestants reclamen a les autoritats comunitàries i nacionals més exigències a les importacions, donar prioritat als productes locals i abaixar els impostos vinculats al consum energètic de les activitats.

A la protesta iniciada aquest dilluns s'hi van sumar uns 200 agricultors i ramaders catalans. Durant la tarda, els agricultors van celebrar una assemblea --en què s'ha decidit crear el Gremi de la Pagesia catalana-- i van permetre el pas de vehicles que estaven atrapats al tall durant cinc minuts.

El portaveu de Revolta Pagesa, Adrià Ubach, va explicar en declaracions als mitjans que durant tot el dia han permès el pas de vehicles d'emergències, de persones que hagin de rebre tractaments mèdics i d'"estudiants que tinguin proves de selectivitat" a la Seu d 'Urgell (Lleida).

Exigències dels agricultors

Les entitats convocants van acordar exigir:

  • Clàusules mirall per als productes que ingressen a Europa, assegurant que compleixin els mateixos estàndards que els productes locals.
  • Preferència per productes locals, establint lleis que n'afavoreixin el consum.
  • Eliminació d'impostos a l'energia utilitzada pels productors agraris, equiparant-los amb altres sectors que gaudeixen d'aquest benefici.

Els agricultors protesten per la greu crisi que afecta el sector i per les polítiques agràries imposades per la Unió Europea, el Govern i les comunitats autònomes. La mobilització cerca atraure l'atenció sobre la situació crítica del sector i pressionar per obtenir solucions concretes que millorin les condicions de treball i de mercat.

Aquest moviment reflecteix la desesperació i la determinació dels agricultors per ser escoltats i assolir canvis significatius abans de les eleccions europees, un moment crucial per influir en les polítiques futures.