Una vista general de la presó de Mas de l'Enric

CSIF abandona la reunió sobre la seguretat per a les presons de Catalunya

El sindicat ha presentat les propostes que consideren que serien aplicables immediatament i han decidit abandonar la trobada

La Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF), ha acudit aquest dijous 4 d'abril a la reunió convocada amb el Departament de Justícia del grup de treball sobre seguretat a les presons de Catalunya: El sindicat ha presentat les propostes que consideren que serien aplicables immediata i han decidit abandonar la reunió.

Per a CSIF, la reunió d'ahir ja va ser decebedora perquè per part del Departament no hi va haver cap mena d'autocrítica ni la de cessar els responsables dels Serveis Penitenciaris, cosa que segueixen reclamant.

Després d'escoltar l'administració, CSIF defensa que “els cessaments no es poden limitar al director de Mas D'Enric, que ha estat utilitzat com una mena de tallafocs. L'assumpció de responsabilitats també ha de recaure sobre els màxims responsables de la conselleria i, aquests cessaments, han de ser aplicats a alguns directors de centres, especialment al de Quatre Camins, ja que la seva actitud i xuleria no poden amagar la gestió nefasta del centre”. Així, mentre això no passi, no s'asseuran a negociar res perquè “no té cap sentit negociar amb responsables polítics que probablement ja no estaran al departament en poques setmanes. A més, amb pressupostos prorrogats, per la qual cosa els recursos disponibles són molt limitats per a aquest tipus de negociacions”.

Des de CSIF creuen que l'administració s'ha assegut a negociar per evitar les mobilitzacions que els funcionaris tenen programades durant la campanya electoral.

Les propostes

1.- El cessament immediat de Domingo Estepa, director del Centre Penitenciari de Quatre Camins, “atès que considerem la seva gestió negligent i amb greus repercussions en la seguretat dels treballadors i la població reclusa, tal com es va evidenciar amb el controvertit protocol aplicat al DAE, que va resultar amb cinc companys que van requerir assistència mèdica després d'una agressió per part d'un intern amb múltiples reincidències. A més, cal destacar que l'incident va ser més perllongat a causa de la irresponsabilitat i la manca de professionalitat del director”.

2.- La manifestació pública per part de la consellera Ubasart en suport del reconeixement com a agents de l'autoritat pels funcionaris de presons.

3.- La implementació immediata dels aerosols dacció adequada com a mitjà coercitiu, conforme a larticle 72 del Reglament Penitenciari, després de superar totes les proves sanitàries i de seguretat realitzades pels membres de lARIP.

4.- Prohibició de l'accés als centres penitenciaris a associacions com OSPDH, SIRECOVI i IRIDIA, les quals manifesten obertament animadversió cap als treballadors penitenciaris. "Entenem que aquestes associacions, juntament amb la CUP i amb la col·laboració del Govern de la Generalitat, han contribuït a un sentiment dʻimpunitat que afecta una part de la població reclusa i genera un entorn cada vegada més violent i hostil".

Més línies de treball

5.- El subministrament de la medicació diluïda per evitar situacions que posin en risc la seguretat dins dels centres penitenciaris, malgrat els informes contraris emesos per l'ICS. "Demanem que aquesta mesura s'apliqui únicament als interns que utilitzen la medicació com a mitjà d'extorsió i de trànsit dins del centre".

6. Lestabliment dun centre per a primers graus destinat a interns manifestament inadaptats al règim ordinari que hagin comès repetides agressions contra funcionaris i altres interns, amb lobjectiu de separar-los dels altres interns.

7.- La implementació de protocols de seguretat per a interns daquest perfil, incloent la sortida de la cel·la amb esposes durant tot el període de la seva inadaptació.

8.-Trasllat immediat a altres centres dels interns d'aquest perfil, un cop hagin comès un incident d'agressió.

9.- El compliment de la Llei Orgànica Penitenciària i del Reglament pel que fa a les sancions, sense accés a televisió durant el temps de la sanció.

10.- El tractament voluntari: en cas que l'intern no vulgui assistir a activitats de tractament i considerant-ne la perillositat, eliminar el tractament i les activitats en comú per a interns agressors amb múltiples reincidències.

11.- L'eliminació de totes les circulars que posin en perill la seguretat i l'autoritat dels funcionaris, i les que dificultin les tasques de gestió d'incidents com les ordres de servei orientades a la contenció zero.

12.- Establiment dun grup especial dintervenció, en tots els centres, format per professionals de làmbit penitenciari amb coneixements de defensa personal i llarga experiència en gestió dincidents, que realitzarà tasques de suport als mòduls fins que sigui necessària la seva activació per urgència. Aquesta dotació ha de ser una unitat independent.

13.- Establiment de filtres rígids en la selecció d'interns destinats a tasques de cuines i altres departaments on hi hagi un risc més gran per l'ús d'eines.

14.- Dotació de polsadors de seguretat per a tots els professionals que no disposin de radiotransmissors.

15.- Adquisició de nova equipació per als membres dels equips dintervenció, que sigui més versàtil, menys pesada i més lleugera.

Des de CSIF defensen que “cal una revisió seriosa i acurada de la situació actual del sistema penitenciari català i això s'ha de fer amb algú que veritablement cregui en el nostre col·lectiu. Ni la Consellera Ubasart ni el senyor Calderò no tenen cap credibilitat i menys arran de la seva actuació en aquesta crisi mai viscuda en una presó catalana ni de l'Estat”.

“Volem que les urnes parlin per fer un canvi vital, per poder capgirar una situació lamentable a què ens han portat ells. Quan des de CSIF veiem que han canviat les circumstàncies tornarem per col·laborar i participar activament tal com venim fent fins ara”, conclouen.