Imatge del desert del Sàhara amb Catalunya superposada

La DANA porta un núvol de pols del Sàhara a Catalunya

El Meteocat ha alertat que el cel de Catalunya podria quedar cobert de pols per aquesta circumstància meteorològica

Durant els propers dies, la regió entre el golf de Cadis i les Illes Canàries es veurà influenciada per la presència d'una borrasca aïllada en altura (DANA), segons informen els meteoròlegs. Aquest fenomen meteorològic comportarà vents del sud que transportaran partícules de pols des del desert del Sàhara fins a àrees tan llunyanes com la península Ibèrica i Catalunya.

La borrasca, que es mourà de manera irregular entre el golf de Cadis i les Illes Canàries al llarg d'aquesta setmana, crearà les condicions propícies perquè la pols africana arribi a Catalunya amb relativa facilitat. Aquesta pols, que té el seu origen al desert del Sàhara, és transportada per vents enèrgics generats per situacions atmosfèriques específiques, els quals l'incorporen a l'aire i el porten a grans distàncies.

Tot i que durant el cap de setmana s'espera que la borrasca es desplaci cap al Marroc, cosa que podria implicar una disminució en la influència de la pols sahariana sobre Catalunya, les àrees del sud-oest de la península Ibèrica podrien experimentar encara la seva presència. Tot i això, no es descarta un canvi en aquesta situació amb l'arribada de la Setmana Santa.

A l'inici de les festivitats de Setmana Santa, es preveu un canvi de patró meteorològic. Encara que la incertesa encara persisteix, alguns pronòstics indiquen la possibilitat que una borrasca atlàntica porti un aire més fresc i inestable cap a Catalunya. Aquest canvi podria significar el final de la influència de la pols sahariana sobre la regió, oferint un respir als habitants i visitants.

La pols afectarà la qualitat de l'aire

El desplaçament de pols provinent del Sàhara que es dirigeix cap a la Mediterrània altera la qualitat de l'aire principalment a Espanya, segons un seguiment realitzat al
respecte pel Servei de Vigilància Atmosfèrica de Copernicus (CAMS), durant una invasió anterior de pols africana.

Els Centres per al Control i la Prevenció de Malalties (CDC) asseguren que la pols del Sàhara pot ser perjudicial per a la teva salut: “Les partícules es poden inhalar i accedir als pulmons i al torrent sanguini, cosa que podria desencadenar atacs d'asma en persones que pateixen aquest trastorn i agreujar altres malalties respiratòries. La pols del Sàhara empitjora la qualitat de l'aire i augmenta els nivells de partícules (en anglès) a l'aire”.

Segons els CDC, igual que amb el fum dels incendis forestals i una altra “contaminació per partícules”, entre les persones amb més risc de salut es troben els adults grans, els nens i els nadons, aquells amb malalties pulmonars subjacents (com l'asma) i els qui tenen malalties cardiopulmonars cròniques, inclosa la MPOC. Als EUA, el fenomen meteorològic sol assolir el punt màxim des de finals de juny fins a mitjans d'agost i sol limitar-se als estats del sud i el Carib.