Aeroport de Barcelona amb una imatge de Marlaska

Demanen que Marlaska comparegui pel pla que cedeix els aeroports als Mossos

El pla en qüestió ja ha estat redactat dins de la Secretaria d'Estat de Seguretat

El Partit Popular ha fet una crida urgent perquè el Ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, es presenti davant del Congrés dels Diputats per aclarir la instrucció elaborada pel seu ministeri.

Aquesta instrucció atorga als Mossos d'Esquadra ia l'Ertzaintza el control de seguretat als ports i aeroports de Catalunya i al País Basc, una responsabilitat que fins ara requeia a la Guàrdia Civil.

La sol·licitud de compareixença urgent va ser signada pel portaveu del Grup Parlamentari Popular, Miguel Tellado, que va expressar la necessitat d'informar sobre la instrucció que proposa retirar les competències de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional en aquestes àrees estratègiques.

El PP també ha sol·licitat a Interior el lliurament de documents i informes relacionats amb aquest projecte, així com l'esborrany de la instrucció.

Paral·lelament, la diputada Ana Vázquez ha enregistrat una pregunta parlamentària escrita per obtenir detalls sobre la data d'implementació d'aquestes mesures.

Tot i això, la possibilitat que es dugui a terme la compareixença de Grande-Marlaska sembla improbable, atès que la Mesa de la Comissió d'Interior està majoritàriament en mans del PSOE i del Grup Plural.

El pla en qüestió ja s'ha redactat dins de la Secretaria d'Estat de Seguretat, sota la direcció del comissari José Antonio Rodríguez.

Tot i que Interior nega que es transfereixin competències exclusives de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, s'ha constatat que la instrucció lliura als cossos autonòmics el control de seguretat en diverses àrees, incloent-hi la zona restringida de ports i aeroports. Al País Basc, això correspon a l'Ertzaintza, mentre que a Catalunya recau als Mossos d'Esquadra.

Tot i això, sindicats de la Policia Nacional i associacions professionals de la Guàrdia Civil han demandat explicacions davant aquest canvi. El PP s'uneix a aquesta exigència, buscant que el ministre rendeixi comptes a la Comissió d'Interior sobre un pla que ha generat controvèrsia i debat a nivell polític i de seguretat nacional.