Coure - Mossos d'Esquadra

Detenen els quatre culpables del robatori de coure que va desencadenar el caos a Rodalies

S'ha arrestat el propietari d'una empresa gestora de residus

Els Mossos d'Esquadra han detingut tres homes i una dona multireincidents pel robatori de cable de coure a la línia de tren Barcelona - Montcada i Reixac (Barcelona) que va paralitzar Rodalies durant les eleccions a Catalunya aquest 12 de maig.

En un comunicat aquest divendres han explicat que, arran d'aquests fets, la policia catalana va activar efectius de policia científica per fer inspeccions oculars.

La Unitat Central d'Incendis Estructurals va descartar que es tractés d'un sabotatge, i la principal línia dels investigadors de la Divisió de Recerca Criminal (DIC) va ser que es trobaven "davant d'un grup criminal especialitzat en robatoris de cable de coure".

20 antecedents

Els detinguts acumulen uns 20 antecedents per fets similars, i els Mossos d'Esquadra creuen que han participat en sis fets vinculats amb el robatori de coure a les línies ferroviàries de la demarcació de Barcelona entre l'1 de maig i el 22 de maig.

Entre els detinguts hi ha el propietari d'una empresa gestora de residus, que també està presumptament relacionat amb el grup criminal, ja que presumptament actuava amb connivència amb els detinguts a l'hora de rebre el material sostret, per això se li imputa un delicte continuat de receptació.

Un home i la dona van ser detinguts a Esparreguera (Barcelona) per vigilants de seguretat privada de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya i per la Policia Local del municipi, després que es produís un tall elèctric amb afectació a la circulació ferroviària.

Els altres dos investigats van quedar detinguts aquest dijous, un a Santa Perpètua de Mogoda i l'altre a Sabadell (Barcelona).

Durant la investigació, els agents van detectar que els detinguts "es dirigien sempre al mateix gestor de metalls", i que el propietari d'aquesta empresa es va negar dues vegades a les inspeccions dels Mossos d'Esquadra, i per això va quedar sancionat per incompliment de la normativa.

Rols detinguts

Els detinguts "mantenien una relació constant amb aquesta empresa gestora de residus en què col·locaven el material sostret", i els arrestats tenien rols diferents per actuar.

Un dels homes i la dona, de 52 i 24 anys, s'encarregaven de cometre les sostraccions; un tercer, de 26 anys, feia funcions executives --era el titular dels vehicles investigats i s'encarregava dels tractes relatius a la receptació del material sostret--, i el quart era el propietari de l'empresa gestora de residus, on els detinguts col·locaven el material sostret.

Els agents han comprovat que es desplaçaven a una furgoneta i un vehicle; carregaven el coure sostret al primer vehicle; utilitzaven dues perxes per despenjar el cable de la catenària, i el tallaven amb una radial.