Presentació del Festival de Perelada

El director de cinema que serà homenatjat al Festival de Perelada

Piotr Beczala, una òpera d'Helena Cánovas i Yunchan Lim, en una programació de 14 espectacles

El 38è Festival de Perelada, que se celebrarà del 19 de juliol a l'11 d'agost, comptarà amb un espectacle musical amb cançons extretes de les pel·lícules del director Pedro Almodóvar protagonitzat per Pasión Vega, en una programació de 14 espectacles que tindrà al tenor Piotr Beczala , la soprano Anna Pirozzi, la companyia Acosta Danza, el músic Jordi Savall, l'estrena de l'òpera contemporània 'Don Juan no existe' d'Helena Cánovas i el pianista Yunchan Lim.

En roda de premsa a Barcelona, el director artístic del festival, Oriol Aguilà, ha desgranat una programació d'una edició del festival, que comptarà amb Pedro Almodóvar com a autor del cartell, en una obra que “revisita el bodegó”.

El tenor polonès Piotr Beczala obrirà el festival el 19 de juliol a l'Església del Carme amb un recital que comptarà amb obres de Piotr Ilitx Txaikovski i àries d'òpera, i tornarà a inaugurar el certamen com ja va fer el 2014 amb Erika Grimaldi.

El 20 de juliol al Mirador del Castell tindrà lloc l'espectacle 'Pasión Almodóvar', dirigit per Joan Anton Rechi i coproduït amb ClàssicAnd, que ha definit el muntatge com un "recorregut sentimental" al voltant de les cançons dels films del director manxec amb el segell de la cantant Pasión Vega i que comptarà amb temes de Chavela Vargas, Estrella Morente, Rosalía, Luz Casal i Lucho Gatica.

Almodóvar també serà protagonista de l'exposició a la Biblioteca del Carme, que es podrà veure de juliol a desembre, i que reunirà bodegons fotogràfics realitzats pel director, així com llibres, castells de pel·lícules, storyboards i guions, que dialogaran amb la col·lecció de cartells de Perelada que es remunta al 1992.

Prendrà el relleu el 26 de juliol a l'Església del Carme un recital líric de la soprano Sonya Yoncheva i el tenor Ismael Jordi amb 'Pasión', amb peces de sarsuela, i l'endemà la soprano Anna Pirozzi amb un recital dedicat a l'òpera italiana ia Giacomo Puccini.

La companyia cubana Acosta Danza presentarà 'Folclor' el 26 i 27 de juliol al Mirador del Castell, i el 30 de juliol Jordi Savall al capdavant de la formació Hesperion XXI oferirà a l'Església del Carme un concert basat en la música de l'edat d'or anglesa, en una actuació que serà homenatge a Luis López de Lamadrid, que va morir l'estiu passat.

'La bella molinera'

El cantant Julian Prégardien continuarà amb el festival el 31 de juliol amb el cicle de cançons 'La bella molinera' de Franz Schubert, que tindrà lloc entre el Celler i l'Església del Carme, i el 3 d'agost el pianista Yunchan Lim oferirà un concert a l'Església del Carme, després de cancel·lar la seva actuació a la passada edició de Pasqua del Festival de Perelada.

El quartet de saxos Kebyart oferirà el 4 d'agost un concert amb peces de Jean-Philippe Rameau, Johann Sebastian Bach, Maurice Ravel, Jörg Widmann i Marco Mezquida, i l'endemà a l'Església del Carme un recital de la soprano Sara Blanch i el baríton Paolo Bordogna amb obres de Gioachino Rossini.

Júlia Sesé dirigirà el concert coral 'Renaissance Reloaded' a l'Església del Carme el 7 d'agost, amb obres de compositors de menys de 40 anys com ara Xavier García Cardona, Anna Campmany, Aurora Bauzà, Josep Ollé i Helena Cánovas, entre d'altres.

Òpera contemporània

Precisament Helena Cánovas, guanyadora del II Carme Mateu Young Artista European Award Opera and Dance, estrenarà el 8 d'agost al Mirador del Castell l'òpera contemporània en dos actes 'Don Juan no existe. Sobre el que oblidem i el que roman', un homenatge a través del personatge de Carmen Díaz de Mendoza Aguado a aquelles dones que han estat esborrades de la història.

El festival es clausurarà amb la nit de dansa al Mirador del Castell el 10 d'agost 'Terra llaurada', amb direcció d'Aleix Martínez i ballarins catalans, i el recital de piano de Yuja Wang a l'Església del Carme.

Aguilà ha assegurat que el pressupost per a les edicions de Pasqua i d'Estiu del Festival de Peralada ha estat de 2,2 milions d'euros, i pel que fa a la construcció de l'Auditori del certamen ha assegurat que està a "mode errant, no amb la velocitat que s'havia previst.