El desert del Sàhara

Espanya i Europa, en alerta per una llengua de pols procedent del desert del Sàhara

La seva arribada és imminent i comportarà una pujada de les temperatures a gairebé tots els països del continent

Una massa d'aire subtropical elevarà les temperatures màximes a 30 graus en diversos punts d'Espanya, segons l'expert de Meteored, Samuel Biener, que avança que s'espera una gran llengua de pols que recorrerà tot l'oest d'Europa i podria deixar pluges de fang o "sang a països on aquest fenomen és poc habitual".

En concret, l'expert de Meteored ha alertat d'un "calor anòmal" durant aquests dies a gran part del país després de la Setmana Santa "més humida de les últimes dècades" per la borrasca 'Nelson'. En qualsevol cas, diversos fronts deixaran precipitacions al terç septentrional i al vessant atlàntic, i durant la segona setmana d'abril s'espera que es despengin tàlvegs amb baixes pressions a l'oest de la Península.

Aquestes borrasques, entre les quals Olivia , afavoriran la pujada d'una massa d'aire "molt càlida i anòmala" per a aquesta època de l'any, amb l'isoterm de 2 graus a 1.500 metres a la Península i les Balears. Aquesta circulació tan pronunciada de sud afavorirà la irrupció de pols en suspensió.

D'aquesta manera, la calima deixarà un ambient tèrbol a Espanya. A més, segons el model de referència del portal meteorològic una gran llengua de pols en suspensió passarà per tot l'oest d'Europa de cara al cap de setmana, que arribaria a països com França, el Regne Unit, Suïssa, els Països Baixos, Bèlgica o Alemanya, i fins i tot arribaria a Dinamarca, Suècia o Noruega.

En aquest sentit, detalla que en aquests països podrien produir pluges de fang o "sang" i caure material particulat. En cas de caure en zones nevades, afavoriria la ràpida fusió de la neu i perdria qualitat, quedant també tenyida de color taronja.

Durant el cap de setmana, el portal indica que s'espera un nou tàlveg que es despenjarà sobre l'oest d'Europa i empenyerà la massa d'aire càlid i la calima cap al centre del continent.

A més a més, alerta de la qualitat de l'aire, que deixarà valors desfavorables. En concret, a l'est de les Canàries ia algunes zones de la Península, les concentracions de partícules PM10 poden passar sobradament dels 45 ug/m3, el límit fins al que l'aire es considera saludable per l'OMS.