Paisatge cultural i vestigis arqueològics de la Vall de Bamiyan (Afganistan)

Els espanyols il·lesos després de l'atemptat a l'Afganistan ja són fora del país

La dona ferida evoluciona favorablement però amb pronòstic reservat, segons Exteriors

Els dos espanyols que van resultar il·lesos en l'atemptat de divendres a Bamiyan, al centre de l'Afganistan, ja són fora del país, han informat fonts del Ministeri d'Afers Estrangers.

Un va sortir aquest matí mentre que el segon que no va resultar ferit a l'atac ha abandonat el país hores després després de decidir romandre-hi durant més temps "pel seu desig" per fer "unes gestions personals".

Mentrestant, a Kabul ja ha arribat l'ambaixador espanyol, Ricardo Losa, que resideix a Doha (Qatar) ja que Espanya va tancar la seva ambaixada l'agost del 2021 després de l'arribada dels talibans al poder per motius de seguretat. Amb ell ho ha fet també un altre diplomàtic procedent de l'Ambaixada al Pakistan.

Tots dos han arribat al país per ajudar els Supervivientes de l'atac així com per gestionar la repatriació dels cossos dels tres morts. Segons Exteriors, romandran al país el temps que calgui "fins que tots abandonin el país i tots els cossos siguin repatriats".

En aquest sentit, estan en contacte amb l'hospital de Kabul on romandre ingressada l'espanyola que va resultar ferida durant l'atac, després de ser traslladada des de Bamiyan. Segons les fonts, "evoluciona favorablement de les ferides, però el seu pronòstic és reservat".

"Els diplomàtics estan treballant per agilitzar els tràmits administratius per a la repatriació dels cossos dels tres espanyols morts", han reblat les fonts.

Un grup de sis espanyols, acompanyats per diversos afganesos i turistes d'altres nacionalitats, va ser atacat divendres mentre feien algunes compres en un basar de Bamiyan, la capital de la província homònima famosa pels Budes gegants que al seu dia van dinamitar els talibans.

Tres d'ells, tots catalans, van morir al tiroteig, mentre que una més va resultar ferida i va haver de ser traslladada d'urgència a Kabul. De moment, cap grup no ha reivindicat l'autoria de l'atac, obra d'almenys un home armat no identificat que va obrir foc contra ells, segons han relatat els Supervivientes.