Fotomuntatge d'una panerola amb una emoticona vomitant

Estiu de plagues a Catalunya: xinxes, paneroles i el retorn del mosquit tigre

La primerenca aparició d'aquests insectes fa preveure que "continuaran apareixent amb força aquest estiu"

Les plagues d'estiu, com les paneroles, s'han avançat dos mesos a Catalunya per culpa de la calor, segons ha informat en un comunicat aquest dimarts l'Associació Catalana d'Empreses de Salut Ambiental (Adepap). És a dir, ens haurem d'acostumar a conviure amb els insectes aquest estiu.

Les actuacions contra les paneroles de les espècies americana, alemanya i oriental s'han avançat a l'abril, quan habitualment es començaven a fer al juny.

La panerola americana és la de color marró i és la que habitualment viu a les clavegueres; l'alemanya és rossa i se sol trobar a l'interior dels habitatges, i l'oriental és la de color negre i també viu a les clavegueres, encara que està en reculada.

El vicepresident i portaveu d'Adepap, Andreu Garcia, ha explicat que la primerenca aparició d'aquests insectes fa preveure que "continuaran apareixent amb força aquest estiu", i ha advocat per controlar les plagues.

Torna el mosquit tigre

Tot i la sequera i la calor, les pluges de l'abril i el maig han provocat l'aparició dels primers mosquits, especialment de l'espècie del mosquit tigre, ja que poden viure amb poca aigua.

Garcia ha explicat que fins i tot en un context sequera, el mosquit tigre viu i s'aprofita de l'activitat humana perquè "n'hi ha prou amb petites acumulacions d'aigua per completar el cicle vital i reproduir-se".

Aquesta espècie viu en desguassos, gerres, testos, platerets, galledes i altres petits tolls i recipients a l'aire lliure amb poques quantitats d'aigua.

Per la seva banda, el mosquit comú només apareixerà a les zones amb pluges abundants o amb grans masses d'aigua, com ara rius, llacs o estanys.

Altres plagues per a l'estiu

Pel que fa a altres plagues d'aquest 2024, l'arribada del turisme i els viatges internacionals contribuiran a augmentar les plagues de xinxes de llit, una plaga que està en auge a Catalunya.

Així mateix, les rates, mamífers que no depenen de la temperatura ambiental que cal proliferar, ja s'han constituït com una plaga de tot l'any.