El conseller d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, i la directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Mireia Boya

La Generalitat ajorna les restriccions a vehicles amb etiqueta groga fins al 2027

Aquesta decisió, que busca flexibilitzar el projecte de regulació fins al 2027, ha generat debat i repercussions a l'àmbit municipal i mediambiental

La directora general de Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental, Mireia Boya de la Generalitat, ha anunciat que la Conselleria "flexibilitza" les Zones de Baixes Emissions (ZBE), cosa que es concretarà endarrerint un any, fins al 2027, les restriccions a vehicles amb etiqueta B (groga), ha explicat en un missatge de X recollit per Europa Press.

Segons ha avançat 'El Periódico de Catalunya' aquest dissabte, el Govern flexibilitzarà el projecte de regulació de les ZBE, després de les al·legacions formulades per municipis de l'Arc Metropolità i de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).

Segons el diari, el nou decret que planteja aprovar la Generalitat accepta que les ZBE siguin supramunicipals, i no només locals, que relaxen el 25% de superfície mínima de sòl urbà residencial.

Aquest mateix dissabte, Boya ha al·ludit a l'èxit de les ZBE Rondes Barcelona, que inclou nou municipis, i ha dit que els municipis estan al “lliure exercici de les seves competències municipals” per associar-se i crear zones de baixes emissions supramunicipals.

Etiqueta B

La data de previsió de les restriccions als vehicles amb etiqueta B passa a ser l'1 de gener del 2027, en comptes del 2026, quan es començarà a prohibir la circulació a les ZBE als vehicles dièsel Euro 4.

La circulació de tots aquests vehicles passarà a ser restringida a partir de l'1 de gener del 2028, ja que abans de les al·legacions es preveia per al 2027.