La cantant Shakira amb els seus advocats, Pau Molins, Miriam Company, a la sortida de l'Audiència Nacional després d'aconseguir un pacte amb les acusacions a les portes del judici per la causa en què l'artista està acusada de presumpte frau de 14,5 milions d'euros a Hisenda.amb Fiscalia, 20 de novembre de 2023, a Barcelona

Fiscalia demana l'arxiu d'una nova causa contra Shakira per presumpte delicte fiscal

Se li atribueixen dos presumptes delictes contra Hisenda: se'ls reclama un deute de 6.686.502 euros

La Fiscalia ha demanat l'arxiu d'una nova causa oberta contra Shakira per dos presumptes delictes fiscals, després que el novembre del 2023 acceptés una condemna de tres anys de presó per frau tributari, encara que no va ingressar a la presó.

En un comunicat aquest dimecres, la Fiscalia Provincial de Barcelona, Secció Especialitzada de Delictes Econòmics, ha demanat l'arxiu de les actuacions seguides contra la cantant al Jutjat d'Instrucció 2 d'Esplugues de Llobregat (Barcelona).

Aquest jutjat investigava la presumpta comissió dos delictes contra la Hisenda Pública per l'IRPF i l'Impost de Patrimoni de l'exercici 2018 i, com sol·licitava l'advocat de Shakira, el ministeri públic demana l'arxiu en considerar que “no hi ha prou indicis de la comissió de els delictes".

Entén que si hi ha una obligació tributària corresponent a aquest any, "es podran fer efectives" a l'AEAT ia l'Agència Tributària de Catalunya per la via administrativa.

A finals de l'any passat, la defensa de Shakira va aconseguir un pacte amb les acusacions a les portes del seu judici a l'Audiència de Barcelona, amb què l'artista va reconèixer un frau de 14,5 milions d'euros a Hisenda entre el 2012 i el 2014, un acord amb què va aconseguir no entrar a la presó.

Shakira va declarar al febrer des de Miami

El mes de febrer passat, Shakira va declarar per videoconferència des de Miami, en la segona causa en què se la investiga per presumpte frau a Hisenda. La declaració va durar uns 30 minuts i la defensa de l'artista va demanar l'arxiu de la causa.

El Jutjat d'Instrucció 2 d'Esplugues de Llobregat (Barcelona) investiga aquesta segona causa arran d'una querella de la Fiscalia, que li atribueix dos presumptes delictes contra Hisenda a través d'un entramat d'empreses en paradisos fiscals, pels quals reclama un deute de 6.686.502 euros.

Aquesta segona causa es va obrir uns quants mesos abans del judici per la primera causa de Shakira, que no es va arribar a celebrar arran d'un pacte de la defensa amb les acusacions. Amb aquest acord, Shakira va reconèixer un frau de 14,5 milions entre el 2012 i el 2014, i va acceptar una multa de 7.329.900 euros i tres anys de presó que no complirà a canvi de pagar 432.000 euros més.