La Fundació Conexus i CaixaBank premien el científic Pablo Jarillo-Herrero per la seva trajectòria

El físic espanyol Pablo Jarillo-Herrero, ''a les travesses per al Premi Nobel''

La Fundació Conexus Madrid - Comunitat Valenciana, en col·laboració amb CaixaBank, li ha atorgat el VIII Premi

La Fundació Conexus Madrid-Comunitat Valenciana, en col·laboració amb CaixaBank, ha atorgat el seu VIII Premi al físic valencià Pablo Jarillo-Herrero per la seua trajectòria i resultats en el camp de la ciència. Segons ha informat CaixaBank en un comunicat aquest divendres, les seves investigacions i experiments amb grafè d'angle màgic han suposat una fita a la física, "per la qual cosa el seu nom és a les travesses per al Premi Nobel".

Les seves contribucions han permès avançar en la comprensió de les propietats topològiques, matemàtiques i superconductores dels materials bidimensionals i en el desenvolupament de dispositius electrònics.

Jarillo-Herrero és actualment catedràtic Cecil i Ida Green de Física a l'Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT), i va rebre la seva llicenciatura en Física a la Universitat de València el 1999, i el seu doctorat en Física a la Universitat Tecnològica de Delft a Holanda a 2005.

"Un científic excepcional"

Durant el lliurament del premi, el president de Conexus, Manuel Broseta, ha valorat que Jarillo-Herrero representa “l'excel·lència” de les persones de la Comunitat Valenciana. El president de CaixaBank, José Ignacio Goirigolzarri, ha felicitat Jarillo-Herrero, "un científic excepcional", i ha subratllat la importància de la feina que desenvolupen els científics espanyols.

Jarillo-Herrero ha animat els empresaris a recolzar la investigació: "És important preguntar-nos per a què serveixen els descobriments científics, però no és fàcil apreciar un descobriment en investigació bàsica". El premi de Conexus distingeix una personalitat, empresa o institució que hagi promogut els interessos o la imatge de la Comunitat Valenciana al territori nacional i internacional.

La trajectòria de Jarillo-Herrero

Harillo-Herrero va néixer a Espanya i va desenvolupar un interès primerenc per la ciència. La seva passió per la física el va portar a estudiar a la Universitat Autònoma de Madrid, on va obtenir la seva llicenciatura en Física. Posteriorment, es va traslladar als Estats Units per continuar la seva formació acadèmica i va obtenir el doctorat a l'Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT), una de les institucions més prestigioses del món en el camp de la ciència i la tecnologia.

Després de completar el seu doctorat, Harillo-Herrero es va unir al Departament de Física del MIT com a professor i investigador. El seu treball s'ha centrat en l'exploració de nous materials quàntics, com els grafens i els materials bidimensionals, que tenen aplicacions potencials a l'electrònica i la computació quàntica. Ha realitzat importants contribucions a l'entesa dels fenòmens quàntics en aquests materials, incloent-hi la superconductivitat i el magnetisme en sistemes de baixa dimensió.

Al llarg de la seva carrera, Harillo-Herrero ha rebut nombrosos premis i reconeixements per la seva investigació. El seu treball ha estat publicat a diverses revistes científiques d'alt impacte i ha estat convidat a fer conferències a prestigioses universitats i conferències internacionals. A més, ha col·laborat amb diversos equips de recerca arreu del món, enfortint la col·laboració científica internacional.

A més de la seva tasca investigadora, Harillo-Herrero és un apassionat educador. Ha supervisat nombrosos estudiants de doctorat i postdoctorat, inspirant una nova generació de físics teòrics. La seva capacitat per comunicar conceptes complexos de manera accessible i la dedicació a l'ensenyament han estat reconegudes pels seus col·legues i estudiants.