Ubasart

Justícia adverteix: 'No podem repetir el bloqueig a les presons'

Ubasart emfatitza la importància de garantir la normalitat als centres penitenciaris i la seguretat dels interns, alhora que reitera la seva disposició al diàleg amb els sindicats

La consellera de Justícia, Drets i Memòria de la Generalitat, Gemma Ubasart, ha dit que "no es pot tornar a repetir" el bloqueig a presons catalanes per les protestes de funcionaris, després que hagin advertit que preveuen repetir-los dilluns.

En roda de premsa aquest diumenge, ha afegit que el seu departament treballa de manera coordinada, especialment amb la Conselleria d'Interior, perquè aquest dilluns les protestes no alterin el funcionament de les presons, ja que "la situació d'ahir i d'ahir" va impedir que presos sortissin de les seves cel·les i també que poguessin veure familiars.

Ha demanat compaginar el dret a la protesta amb el funcionament quotidià de les presons, un servei que ha definit com a essencial, molt delicat i una responsabilitat del Govern.

Ho ha dit després de les protestes d'aquesta setmana i les previstes pels dilluns pels sindicats, que han bloquejat accessos a algunes presons després de l'assassinat d'una cuinera del centre Mas d'Enric a Tarragona presumptament a mans d'un intern que es va suïcidar dimecres.

"Reitero aquesta mà estesa"

Ubasart ha dit que aquest succés és excepcional i delicat, i ha instat una vegada més a "garantir la normalitat als centres i la seguretat d'interns".

També ha repetit que el seu departament està disposat a parlar amb els sindicats que han encapçalat les protestes: "Reitero aquesta mà estesa cap a les organitzacions sindicals. Cal que parlem per reconduir la situació".

Després de ser preguntada sobre l'augment a la plantilla de funcionaris, Ubasart ha respost que l'Executiu ha aprovat recentment 407 places però que el procés "ha quedat detingut" amb el cas de Mas d'Enric.

El secretari de Mesures Penals, Amand Calderó, ha defensat el director del centre de Quatre Camins a la Roca del Vallès (Barcelona), Domingo Estepa, a qui fonts sindicals acusen d'insults i amenaces els funcionaris des que van començar les protestes i en demanen cessament: "És un excel·lent professional valorat per la plantilla".