Serra, en una imatge d'arxiu

Mor Richard Serra, referent de l'escultura, als 85 anys

Patia una pneumònia, segons ha informat el seu advocat al prestigiós diari 'The New York Times'

L'escultor nord-americà Richard Serra ha mort al seu domicili de Nova York als 85 anys a causa d'una pneumònia, segons ha informat el seu advocat John Silberman a The New York Times .

El Museu Guggenheim ha lamentat la pèrdua de l'artista, les "obres monumentals del qual van remodelar les nostres percepcions de l'espai i la forma", tal com ha indicat a través del seu perfil a la xarxa social X.

Serra, que va crear escultures fent servir enormes parets d'acer rovellat que van transformar museus i espais públics, era conegut per creacions dissenyades no només per ser observades, sinó per ser experimentades. Entre les seves creacions, destaca el seu grup escultòric de vuit elements La matèria del temps , que es troba al Museu Guggenheim de Bilbao.

També cobra importància la controvertida instal·lació Arco Inclinado , exhibida a la plaça federal de Manhattan del 1981 al 1989, moment en què va ser retirada com a resultat d'una demanda federal i no ha estat exhibida públicament des de llavors. La placa feia 37 metres de llarg i al voltant de quatre metres d'alçada.

El 2006, el Museu Nacional Centre d'Art Reina Sofia de Madrid va anunciar que l'escultura que aquest autor havia ideat per a la inauguració del centre el 1986, EqualParallel-Guernica-Bengasi , de 36 tones, "s'havia perdut". Serra va realitzar de forma gratuïta un duplicat que està exposada al públic a la seva col·lecció permanent des del 2009.

L'artista, que va néixer a San Francisco en una família formada per una mare jueva russa i un pare espanyol, ha vist la seva obra representada als millors museus i col·leccions del món. Va ser condecorat amb l'Ordre de les Arts i les Lletres d'Espanya el 2008 i el Premi Príncep d'Astúries de les Arts el 2010.

Referents del món de l'escultura i de la cultura de tot el món han mostrat el condol i han destacat la figura i l'obra del nord-americà d'ascendència espanyola. Entre ells s'ha pronunciat l'exministre de Cultura Miquel Iceta i l'arquitecte Pedro Torrijos, conegut pel fils a X on explica curiositats i característiques d'edificis de tot el món amb un segell i un estil inconfusible.