Renfe - Coure

Els Mossos augmentaran la vigilància a ''punts clau'' de Rodalies per evitar robatoris

El preu del coure ha augmentat i per això s'estan produint tants robatoris de cable a Catalunya

El delegat del Govern a Catalunya, Carlos Prieto, ha explicat que Mossos d'Esquadra i Adif vigilaran "punts clau" de la xarxa de Rodalies per protegir-los davant de possibles robatoris i manipulacions de cara a la jornada electoral de les eleccions europees d'aquest diumenge.

Ho ha dit en una roda de premsa aquest divendres en preguntar-li per si es preveu dispositiu de seguretat específic després del robatori de cable de coure a la línia de tren Barcelona - Montcada i Reixac (Barcelona) que va paralitzar Rodalies durant les eleccions a Catalunya del 12 de maig.

"Parlem amb Mossos d'Esquadra a la Junta de Seguretat i parlem també amb Adif. També han parlat entre ells, i s'han seleccionat els punts clau de la xarxa d'Adif que s'han de protegir" tant a nivell estàtic com a dinàmic, ha relatat Prieto.

Robatori de cable

Cal tenir en compte que Rodalies està sent greument perjudicada en els últims temps a causa dels robatoris de cable de coure que s'estan produint, cosa que provoca endarreriments en la circulació dels trens i que el malestar dels ciutadans augmenti.

L'últim episodi es va donar aquest 29 de maig passat, quan la circulació de trens a l'R12 de Rodalies es va tallar a partir de les 6.30 hores del matí entre les estacions de Calaf i Manresa.

Tot i això, el pitjor episodi es va donar el 12 de maig passat, el dia de les eleccions catalanes. A la matinada d'aquell mateix diumenge es va robar el cable de coure a les instal·lacions de Montcada Bifurcació, cosa que va generar una sobretensió al sistema elèctric i va provocar dos incendis als túnels de Barcelona que van impedir l'entrada dels trens que vénen del Nord.

Aquest succés va afectar més de 75.000 usuaris. Segons el ministre de Transports i Mobilitat Sostenible, Óscar Puente, es trigaria "dos mesos a tornar a la normalitat, a reposar tots els serveis de Rodalies, amb un cost de 15 milions d'euros". El 2023 es van comptabilitzar 151 robatoris, en comparació amb els 70 de 2022.

Augment del preu del coure

Les energies renovables, els cotxes elèctrics i la intel·ligència artificial (IA) impulsen significativament la demanda de coure i provoquen un notable augment en el preu d'aquest metall industrial cap a un nou màxim històric.

Des del començament d'any, els preus del coure han experimentat un augment espectacular del 29%. Al 15 de maig, els futurs del coure a COMEX es cotitzaven a 5 dòlars la lliura, marcant el nivell més alt des del març del 2022, quan el preu del coure va assolir el seu rècord històric.